MagazínZahradní nábytek v zimní zahradě

Zimní zahrada je prostor, který většinou využíváme nejen pro pěstování rostlin, ale také pro odpočinek a relaxaci. Avšak jde o prostředí, které vzhledem k vyšší vzdušné vlhkosti může mít nepříznivý dopad na běžně užívaný zahradní nábytek.

10.5.2017
 
Zimní zahrada je prostor, který většinou využíváme nejen pro pěstování rostlin, ale také pro odpočinek a relaxaci. Avšak jde o prostředí, které vzhledem k vyšší vzdušné vlhkosti může mít nepříznivý dopad na běžně užívaný zahradní nábytek.
 

Materiál zahradního nábytku

Vhodný zahradní nábytek volíme zejména na základě toho, jaký typ zimní zahrady máme.
 

Zahrada jako neoddělená součást obytného prostoru

V těchto zahradách je vzdušná vlhkost podobná té v obytném prostoru. Vzhledem k zahradnímu nábytku jde o výhodu. Proto na něj nemusíme mít žádné zvláštní nároky. Můžeme si užívat posezení na čalouněném sófa, stejně komfortně jako na kovovém nebo ratanovém nábytku. Není výjimkou mít v těchto prostorách koberce a další posezení přímo na zemi (sedací vaky, taburety, apod.)
 

Zahrada jako oddělená součást obytného prostoru

Vlhkost je v těchto prostorách vyšší, ale při volbě vhodného typu zahradního nábytku se nemusíme obávat, jeho poškození. Pro tyto typy zahrad je vhodný zahradní nábytek z exotických dřevin nebo plastový nábytek.

 

Zahrada jako zcela oddělený pavilón

Vzhledem k vysoké vzdušné vlhkosti, je potřeba volit zahradní nábytek z velmi odolných materiálů. Mezi ty patří zejména plast. Plast však už dávno nemůžeme považovat za ohyzdný. Různé druhy umělého ratanu mnohdy ani pouhým okem nerozeznáte od dřevěných ratanových křesel. Mysleme na to, aby i konstrukce zahradního nábytku byla odolná vůči korozi.
 

Dřevěný zahradní nábytek

Stále platí, že dřevo je tradiční a velmi oblíbený materiál. K výrobě zahradního nábytku se používají tvrdá a odolná dřeva a nábytek je nejen hezký na pohled, je i příjemný na dotek. Jeho nevýhodou je vyšší pořizovací cena a nutnost ošetřování dřevěných povrchů.
 

Kovový zahradní nábytek

Jde o materiál velice pevný a snadno se udržuje, protože je omyvatelný. I když je pevný, hůř odolává zatížení ve vlhkém prostředí. Kov je materiál, který umí akumulovat teplo, což v chladu i při přímém působení slunečních paprsků vnímáme negativně. Vhodná je kombinace kovu a dřeva nebo umělého ratanu.
 

Ratanový nábytek

Hovoříme samozřejmě o dřevěném, ratanu. Tento materiál je velmi estetický. Jeho nevýhodou je, že není vhodný do vlhkého prostředí a vyžaduje pravidelné povrchové ošetření.
 

Plastový nábytek

Říká se, že co je z plastu je ohyzdné, ale to už dávno neplatí. Plast je dnes vyráběn v mnoha variantách od levnějších až po zcela luxusní kousky. Výhoda plastového zahradního nábytku je v tom, že jeho údržba je téměř nulová.
 

Tip:

Každé posezení je vhodné si zpříjemnit polstrováním.