MagazínKonstrukční materiály zahradního nábytku

Dobře zvolený zahradní nábytek je designovým doplňkem zahradního posezení. Avšak ne každý typ nábytku se hodí do zamýšleného prostoru. Nábytek na zahradu se vyrábí v mnoha variacích. Jde o různé konstrukční materiály a designy, které předurčují určité výhody či nevýhody daného kusu nábytku.

16.8.2017

Dobře zvolený zahradní nábytek je designovým doplňkem zahradního posezení. Avšak ne každý typ nábytku se hodí do zamýšleného prostoru. Nábytek na zahradu se vyrábí v mnoha variacích. Jde o různé konstrukční materiály a designy, které předurčují určité výhody či nevýhody daného kusu nábytku.

Plast


Nábytek z plastů představuje cenově nejdostupnější variantu. Avšak ani plastový zahradní nábytek nemusí působit lacině. Má tu nevýhodu, že při dlouhodobém působení UV záření degraduje. Ztrácí barvu i pevnost. Ale při pravidelné péči může sloužit dlouhá léta. Jeho výhodou je, že je lehký a dá se s ním snadno manipulovat. Je nenáročný na údržbu. Stačí jej omýt vodou se saponátem a opláchnout. A barevné podsedáky jsou jeho výborným doplňkem zvyšujícím pohodlí.

Technoratan


V případě zahradního nábytku z technoratanu také hovoříme o plastech, i když tento typ plastu je vysoce odolný vůči UV záření i zatížení. Jeho údržba je snadná. Postačí voda a saponát. A kvalitní zahradní nábytek z technoratanu je téměř nerozeznatelný od přírodních materiálů. Tento typ nábytku je výbornou volbou do zimní zahrady i k venkovnímu použití u bazénu.

Dřevo


Zahradní nábytek ze dřeva lahodí oku a působí přirozeně v každém prostoru.

Cenově dostupnější variantu představuje nábytek z tuzemských dřevin například z borovice. Vysoce kvalitní nábytek se vyrábí s tropických dřevin. Jedná se zejména o teak, mahagon nebo meranti. Tyto materiály jsou odolné vůči UV záření a vyznačují se vysokou pevností. Ale ani ten nejkvalitnější materiál nás nezbaví povinnosti péče o nábytek. Bez pravidelné odpovídající péče nábytek zšedne a zmatní.

Hliník


Jde o materiál, který s sebou nese punc luxusu. Zahradní nábytek z hliníku je stylovým doplňkem moderního zahradního posezení. Hliník se vyznačuje vysokou pevností a je li kvalitně povrchově ošetřen i vysokou odolností vůči korozi. Velmi často u zahradního nábytku z hliníku o stylové propojení hliníkové konstrukce a dřeva, které v ideálním spojení s podsedáky vytvoří pohodlné a luxusní zázemí pro posezení.