MagazínJak si vybrat gril?

Na uhlí, plynový nebo elektrický? Chcete malý nebo velký? Jednoduchý či s příslušenstvím?

Na uhlí, plynový nebo elektrický? Chcete malý nebo velký? Jednoduchý či s příslušenstvím? 
 

Mobilní zahradní gril

Prodávané grily se dnes liší tím, na jaké jsou palivo, také cenou, kvalitou a svým provedením. V nabídce najdete tradiční grily na dřevěné uhlí, plynové nebo elektrické grily. Nejpopulárnější jsou však tradiční grily na dřevěné uhlí. Vůni pálícího se dřeva zkrátka všichni milujeme. 
 
Plynové a elektrické grily nabízejí při grilování komfort. Maso se peče rovnoměrně, gril můžete bezpečně kontrolovat. Pokud správně používáte gril, potraviny nejsou nedopečené. Při výběru je také důležité se ohlížet na záruku. U skutečně kvalitních grilů získáte záruku i několik let. Nedílnou součástí grilu jsou různá příslušenství. Například pomůcky, aby vám maso a zelenina nepropadávaly roštěm, napichovací jehly, lopatky s rukojetí, grilovací jehlice a mnoho dalšího. 

Klasický gril na dřevěné uhlí musí být žáruvzdorný, s vnitřním roštěm z nerezu. Elektrický gril vybírejte s víkem, příkon by měl být alespoň 2000 W. Plynový gril by měl mít dva hořáky. 
 

Jak se správně používá gril na dřevěné uhlí? 

Grilováním dochází ke srážení bílkovin grilovaných potravin na povrchu. Póry se rychle stáhnou a uzavřou a potraviny si udrží výživné i aromatické látky. Potraviny je potřeba průběžně otáčet. Mezi žhavými uhlíky  a potravinami musí být vzdálenost alespoň deset cm. 
 
Dodržujte bezpečnost a nikdy nepodpalujte gril lihem. Obyčejné dřevěné uhlí pohodlně podpálíte tuhým podpalovačem. Rovněž pomůže malý ohýnek z třísek suchého dřeva. Při grilování tučného masa vám odkape větší množství tuku a ten se v grilu spaluje. Vytváří pak nádorotvorné a další škodlivé látky.  
 
Jakmile uhlíky bíle řežaví, můžete začít s grilováním. Nepoužívejte máslo a sádlo, maso by mělo být libové. Maso můžete uzavřít například do alobalu.