MagazínGrilování na grilech na pevná paliva

Grily na pevná paliva, ať už jde o dřevěné uhlí, brikety nebo klasická dřevěná polínka, představují tradiční způsob grilování a praví gurmáni, na tento způsob úpravy pokrmů nedají dopustit.

12.5.2017
 
Grily na pevná paliva, ať už jde o dřevěné uhlí, brikety nebo klasická dřevěná polínka, představují tradiční způsob grilování a praví gurmáni, na tento způsob úpravy pokrmů nedají dopustit.
 

Gril na dřevo nebo dřevěné uhlí

Pohled do plamenů a na rozžhavené uhlíky se zkrátka nikdy neokouká. A jestliže se navíc nad žhavými uhlíky škvíří maso, jde o příjemný zážitek. O tento pocit jsou uživatelé elektrických grilů a grilů na plyn ochuzeni. Grily na dřevěné uhlí jsou klasikou, která neomrzí. A jídlo z těchto grilů má neopakovatelné kouřové aroma, které na jiných grilech, ani s největším úsilím, nedocílíte. Avšak i grily na dřevěné uhlí mají své výhody a nevýhody.
 

Nevýhoda grilů na dřevěné uhlí

Za nevýhodu lze považovat zejména to, že je potřeba pracovat s dřevěným uhlím, kdy se jím můžeme znečistit, nebo je zapotřebí připravit dřevo či brikety. A vše v dostatečném předstihu, protože to správné grilování začíná, až když máme v grilu rozžhavené uhlíky a na ty, vyžadují svůj čas.
 

Výhoda grilů na dřevěné uhlí

Va velkou výhodu lze považovat cenovou dostupnost grilů na dřevěné uhlí a taktéž cenová dostupnost paliva do grilu. Tento typ grilů lze používat v jakémkoliv exteriéru, tedy jestliže neplatí zákaz rozdělávání ohně. Navíc na žádném jiném typu grilu, ať už se jedná o plynový gril nebo gril na elektřinu, nejsme schopni vykouzlit tak voňavý pokrm, jako na grilu na dřevěné uhlí.
 
 


Zkušenost a čas

Přípravu pokrmů na grilu na dřevěné uhlí vyžaduje svůj čas a také zkušenost. Jde o to, abychom zvládli udržet vhodnou teplotu, po celou dobu přípravy pokrmů, abychom jídlo nespálily.
 

Péče o gril na dřevěné uhlí

Při péči o gril je nejdůležitější jeho hygienická čistota. Po každém použití grilu, je potřeba nechat jej důkladně vychladnout a poté očistit. Odstranit vychladlý popel. Ten můžeme vhodit třeba do kompostéru. A pak je potřeba odstranit zbytky jídla z grilovací mřížky. Je dobré vystačit si s příslušenstvím k čistění grilů a vyhnout se agresivním chemickým prostředkům.