MagazínRotační sekačka: elektřina či benzín?

Nejprodávanější jsou rotační sekačky. V čem se liší benzínová od elektrické?

13.4.2017
 
Nejprodávanější jsou rotační sekačky. V čem se liší benzínová od elektrické?  
 

Rotační sekačky

Rotační sekačky jsou vhodné pro údržbu běžných trávníků a fungují na principu rotačních nožů. Vybrat si můžete ze širokého sortimentu sekaček. V obchodech najdete malé sekačky poháněné elektromotorem i profi řešení s řazením rychlostí a mnoha dalšími funkcemi. 
 

Elektrické sekačky

Elektrické sekačky se hodí pouze na menší pozemky se souvislou travní plochou, bez zbytečných překážek. Jsou lehké a velmi dobře se s nimi manipuluje. Navíc jsou cenově dostupnější a méně hlučnější oproti benzínovým sekačkám. Jejich údržba je naprosto nenáročná. Nevýhodou je omezení v pohybu z důvodu kabelu. 
 

Benzínové sekačky

Benzínové rotační sekačky se liší podle vybavení vlastním pohonem kol. Sekačka bez pojezdu je vhodná na zcela rovný trávník mezi záhony, keři a cestičkami v zahradě. Sekačka s pojezdem je vhodná na větší travnatou plochu. Benzínová sekačka je náročnější na údržbu, kdy je potřeba pečovat také o motor. Lepší stroje mají také startér, komfortní prvky výbavy. Nevýhodou je hlučnost a vyšší váha stroje a s tím související obtížnější manipulace. 
 

Jak vybrat sekačku? 

Při výběru sekačky je potřeba vzít v úvahu několik parametrů. Nejdůležitější je velikost pozemku. Na velký pozemek se svahem se nehodí elektrická sekačka bez pojezdu. Na malé zahrádce nenajdete využití pro benzínovou sekačku. Důležitý je také výkon motoru, šířka záběru, výška sečení, zadní či boční odhoz trávy, ale také je vhodné vybrat sekačku s velkým sběrným košem, kvalitním ocelovým šasi a s vhodnou velikostí kol. U benzínové sekačky oceníte rychlostní převodovku. Ta umožní snadný směr jízdy.