MagazínPříprava grilu na sezónu grilování

Máte rádi posezení s přáteli u láhve vína a pochoutek ze zahradního grilu? A patříte také mezi uživatele grilů, kteří jej „zaparkují“ na zimu do garáže a na jaře se nestačí divit, jak je jejich zahradní gril zaneřáděný? Nezoufejte, vše se dá většinou napravit.

Máte rádi posezení s přáteli u láhve vína a pochoutek ze zahradního grilu? A patříte také mezi uživatele grilů, kteří jej „zaparkují“ na zimu do garáže a na jaře se nestačí divit, jak je jejich zahradní gril zaneřáděný? Nezoufejte, vše se dá většinou napravit.
 

Péče o gril před zahájením grilovací sezóny

Péče o zahradní gril se liší podle toho, jaký druh grilu používáme. Máme tři základní druhy grilů: Gril na uhlí, plynový gril a elektrický gril a u všech platí jedno důležité pravidlo, kterým je čistota. Při nedodržování čistoty dostáváme do těla, při konzumaci grilovaných lahůdek, spoustu škodlivých látek což je bezpochyby nežádoucí. Proto je nutné, u všech typů grilů, nejprve odstranit prach a zkontrolovat celistvost jejich nátěru. V případě rzi, je nutné tyto části zbrousit jemným smirkovým papírem a natřít antikorozním nátěrem. Dále je nutné překontrolovat spojovací prvky, nýty a šrouby, popřípadě je dotáhnout a nefunkční vyměnit. V dnešní době jsou na trhu velmi kvalitní kartáče a přípravky na čištění grilů, s kterými bude odstranění nečistot hračkou.
 
Klasický gril na dřevěné uhlí má jednodušší konstrukci než gril plynový a proto se také snadněji udržuje. Problémovým místem u grilů je grilovací mřížka. Může být velmi znečištěná nebo dokonce prasklá a v těchto případech ji doporučujeme vyměnit. Jde o běžné příslušenství ke grilu, které lze zakoupit v žádaném rozměru za příznivou cenu. Pokud máme mřížku čistou, doporučujeme ji v silné vrstvě natřít olejem, abychom předcházeli připékání. A aby se grilovací deska neničila nešetrným užíváním, doporučujeme při grilování používat vhodné grilovací nářadí.
 
Plynový gril nám zaručí velmi komfortní grilování, avšak má oproti grilu na dřevěné uhlí složitější technologii. Plynové rozvody i těsnění musí být neporušeny. Ale jak zjistíme, že přes rozvody neuniká plyn? Jednoduše. Pomocí mýdlové vody, kterou potřeme celé plynové rozvody a pustíme plyn. V případě jeho úniku, se v místě porušení rozvodů, vytvářejí malé bublinky. Takovouto část doporučujeme neopravovat, ale ideálně díl vyměnit za nový. Koupě nového dílu příslušenství, nám zajistí bezpečné grilování.
 
Elektrický gril nebývá, vzhledem k možnosti ovládání teploty, tolik náchylný ke znečištění. Tento typ grilu bývá využíván spíše v uzavřených prostorech, jako jsou pergoly, zimní zahrady a altány. Stejně jako u ostatních typů grilů platí pravidlo dodržování čistoty. A pokud je neporušené elektrické vedení grilu, představuje tato varianta velmi pohodlné řešení pro grilování v jakémkoliv počasí.
 

Péče o gril po grilování

Gril jsme si připravili, grilovali jsme, ale co teď? Opět jej „zaparkujeme“ jen někam do rohu zahrady. V lepším případě do garáže nebo pod přístřešek? Pokud nám má gril sloužit dobře a dlouhodobě, je potřeba jej po každém grilování nechat vychladnout a vyčistit. V ideálním případě jej zabalit do speciálního obalu na gril nebo uskladnit pod střechu, třeba do zahradního domku.