MagazínKupujete gril? 5 věcí, které musíte dodržet, aby vám nešlo o zdraví

Grilované jídlo je velmi zdravé a chutné, milují ho všichni. Přinášíme vám přehled 5 pravidel, které musíte dodržet, aby vám při grilování nešlo o zdraví.

Grilované jídlo je velmi zdravé a chutné, milují ho všichni. Přinášíme vám přehled 5 pravidel, které musíte dodržet, aby vám při grilování nešlo o zdraví. 
 
Grilování není nijak složité, nejdůležitější je vybrat si správný gril a dodržovat několik zásad, díky nim získáte zdravé, chutné a dietní pokrmy. Pokud tyto zásady porušíte, můžete si vážně poškodit své zdraví. 
 

5 zásad výběru grilu


1. Kupte si gril s regulací teploty

Kuřecí křidýlka či stehýnka i jiné maso s kostí patří mezi nejrizikovější potraviny. Pokud maso opékáte při příliš vysoké teplotě, na venek je opečené, uvnitř syrové. Nepropečené maso může obsahovat choroboplodné zárodky salmonely. Ty lze zahubit při teplotách nad 70 stupňů Celsia. 
 
Je proto vhodné,  aby měl nový gril regulaci teploty. Vybírat tak můžete elektrické nebo plynové grily. Tento typ grilů lze používat i doma či na balkoně, aniž by kouř obtěžoval sousedy. Plynový gril dodá masu jedinečnou chuť. 
 

2. Pozor na rakovinu

Grilování není samo o sobě nijak škodlivé. To, že v něm mohou vznikat rakovinotvorné zárodky, je způsobeno lidskými chybami. Pokud opékáte maso nad ohněm, do kterého pak odkapává tuk, tvoří se pak karcinogenní kouř. Díky tomu se pak všechny škodliviny dostanou do pokrmu. Ideální jsou proto plynové a elektrické grily

 

3. Naučte se zacházet s grilem na uhlí

Oblíbený je především gril na dřevěné uhlí. Důvodem jejich obliby je především nízká pořizovací cena, snadná přenosnost. Oheň dodá masu zcela jinou chuť, než elektrický gril. Pokud grilujete na uhlí, zabraňte stékání tuku do ohně, dejte si pozor na spálení masa, spálené okraje klidně odřízněte. 
 

4. Čistota nade vše

Po každé přípravě gril vyčistěte! Skvělé jsou grily, které mají odnímatelné rošty. Je potřeba je důkladně omývat saponátem, ulpělé a spečené jídlo pak klidně vydrhněte speciálními čističi na gril. Grily s lávovými kameny nechte vypálit. 

 

5. Vybírejte správné potraviny

Věnujte čas nejen výběru správného grilu, ale také potravinám, které budete grilovat. Ideální jsou na grilování libová masa, ryby, zelenina, sýry. Na marinády používejte oleje, kterým nevadí vyšší teploty, vyhněte se například panenskému olivovému, který se používá za studena.