MagazínJaký zahradní nábytek vybrat na zahradu?

Rádi si čas od času dopřejete relax v podobě lenošení na lehátku u bazénu či v zahradě mezi kytkama? Poradíme vám, jaký nábytek vybrat. Jaké jsou plusy a mínusy jednotlivých materiálů.

Rádi si čas od času dopřejete relax v podobě lenošení na lehátku u bazénu či v zahradě mezi kytkama? Poradíme vám, jaký  zahradní nábytek vybrat. Jaké jsou plusy a mínusy jednotlivých materiálů.
 
Pokud se pouštíme do nákupu zahradního nábytku, zpravidla si vybíráme podle ceny. I zde však platí, že je lepší investovat do kvalitního zahradního nábytku. Při nákupu nábytku zvažte tyto otázky:

  • bude stát nábytek na zahradě déle nebo jej budu večer uklízet?
  • chci jej každý rok ošetřovat?
  • v jakých klimatických podmínkách bude stát
     
Chcete-li nábytek každý večer uklízet do zahradního domku či do garáže, pak zcela jistě sáhnete po jiném materiálu než je masiv. Variantou jsou lehké materiály jako je ratan, plast či hliník. 
 
Pokud nemáte nábytek umístěn v pergole, je vhodné, aby byl z voděodolného materiálu. Nemusíte jej při každé menší či větší přeháňce uklízet. 
 

Plastový zahradní nábytek

Plastový zahradní nábytek vyrobený z polypropylenu je velmi oblíbený. Je lehký, odolný vůči teplu i chladu, snadno se omývá i skladuje. Mínusem je to, že často praská, povrch se velmi snadno poškodí a na přímém slunci se rozpálí. 
 

Dřevěný zahradní nábytek

Je náročný na údržbu. Aby dlouho vydržel, je potřeba jej každý rok napustit impregnací a přípravek s fungicidy, které zabrání tvorbě hub, plísní. Dřevěný zahradní nábytek je těžký, špatně se přenáší a skladuje. 

 

Ratanový zahradní nábytek

Je velmi lehký, snadno se udržuje. Nesmí zůstávat na silném dešti a také není odolný vůči mrazu. Ratan se nahrazuje také umělými vlákny hularo, které mají oproti ratanu nižší cenu.

 

Teakový zahradní nábytek

Je vhodný do všech klimatických podmínek a je velmi odolný. Pořizovací cena je však velmi vysoká. Má velkou nosnost a dokonalý design.