MagazínJak vyčistit gril

Je grilování vaší velkou zálibou? Pak se vám rozhodně budou hodit praktické rady, jak vyčistit gril.

Je grilování vaší velkou zálibou? Pak se vám rozhodně budou hodit praktické rady, jak vyčistit gril.
 
Při grilování je nezbytné udržovat vždy čistotu. A to zvláště proto, že se to může projevit na výsledné chuti připravovaných pokrmů. V čistotě je třeba udržovat nejenom veškeré potřebné náčiní, ale samotný gril. A jak na jeho čištění?
 

Rošt je základ

Ideální je, pokud rošt čistíte po každém grilování. Tedy ve chvíli, kdy je ještě vlahý a stopy po jídle jdou z jeho povrchu celkem dobře odstranit. Pokud je necháte zaschnout několik dní nebo týdnů, je více než jasné, že půjdou dolů o mnoho hůře. S tím souvisí i opakované používání, kdy se doslova zapečou na plochu roštu. V závislosti na tom, jak jsou dané nečistoty staré, se odvíjí i použitý typ pomůcek pro čištění:
  • Obyčejný mokrý hadřík
  • Různé kartáče a přípravky
  • Ocelový kartáč
     

Čistěte také hořeniště

Pokud máte gril na uhlí, je samozřejmě nutné popel po každém použití vysypat. A to z důvodu, že kromě popela se zde může nacházet i tuk z jídla, nebo spadané zbytky pokrmů. Při opětovném zatopení se mohou nejenom tvořit karcinogenní látky, ale může dojít i k nevábné vůni. Proto nikdy nezatápějte na původním starém popelu.
 
Pokud máte plynový gril, je samozřejmě třeba prostor pod roštem také čistit. I sem přirozeně odkapávají tuky a padají zbytky jídla. Zde je čištění grilu obecně jednodušší, protože mnohé moderní grily umožňují jednotlivé části odejmout a vyčistit.
 

Myslete i na odmaštění

Tento postup sice není třeba vykonávat po každém grilování, ale určitě na něho nezapomínejte. Jde o proces celkového odmaštění. Hlavně tedy grilovací plochy. Zde můžete použít buď běžný saponát, nebo speciální přípravky. V obou případech ale nesmíte zapomínat na to, že je třeba danou plochu důkladně opláchnout, aby zde nezůstaly zbytky přípravků a nedošlo tak k jejich vsáknutí do jídla, čímž se výrazně naruší jeho chuť či bude až nepoživatelné.  a výrazně naruší jeho chuť. Oplachujte čistou pitnou vodou. 
 

Čistěte také tělo grilu

I samotný gril, tedy celé jeho tělo je třeba čistit, protože i sem mohou dopadat zbytky jídla, mastnota, nebo nečistoty ze vzduchu. Opět není třeba neustálé čištění,  lze použít jak stejné přípravky, tak i různé univerzální čističe používané v současných domácnostech, jaké použijete i v rámci celkového odmaštění.