MagazínJak vybrat nový gril

Vybrat si vhodný gril není nijak náročné. Stačí si zodpovědět několik otázek.

29.6.2017

Vybrat si vhodný gril není nijak náročné. Stačí si zodpovědět několik otázek. 
 

Pro kolik lidí?
 

Důležité jsou otázky pro kolik lidí bude gril sloužit, jak často jej budete využívat a také, kde ho budete mít uskladněný. Vybrat si můžete gril na dřevěné uhlí, na plyn nebo moderní elektrický, který vyžaduje mít přívod elektřiny, hodí se do letních kuchyní. 
 

Gril na dřevěné uhlí
 

Gril na dřevěné uhlí je klasikou léty ověřenou. Gril můžete zvolit přenosný nebo jej vybudovat z cihel pod pergolou, v altánu či ve vymezeném kousku zahrady. Grilovat na dřevěném uhlí můžete maso i zeleninu nebo sýry. Nevýhodou tohoto typu grilu je jeho náročnější údržba. Jeho pořizovací náklady jsou nejnižší mezi všemi typy grilů. 
 

Gril na plyn
 

Plynový gril dosahuje na grilovací ploše ideální teplotou 220-300 stupňů Celsia, grily na dřevěné uhlí dosahuje teploty 450 - 500 stupňů Celsia. Je potřeba být opatrný, aby nedošlo ke spálení pokrmu. Vznikají tak karcinogeny, které jsou zdraví škodlivé. Plynový gril umožňuje regulaci teploty a díky tomu lze snadno grilovat ryby, maso, zeleninu i jiné pokrmy. Gril na plyn má složitější manipulaci, je proto vhodné vybírat model s manipulačními kolečky. Plynový gril není náročný na údržbu. Stačí rozpálený gril vyčistit kartáčem. 

 

Grilovat můžete i v zimě
 

I když skončí letní sezona a teploty venku klesnou, využívat můžete gril i pro grilování v zimě. V Evropě více než 50% majitelů využívá gril i v zimě. V zimě si můžete grilovat kaštany, steaky, klobásky, ale klidně i péct cukroví, pokud máte vhodné zařízení.