MagazínJak vybrat bazén

Toužíte po bazénu na vlastní zahradě? Není nad letní pohodu, kterou tak můžete dopřát sobě i celé rodině. Bazénů existuje několik druhů, jak se v nich vyznat?

Nad bazénem na vlastní zahradě jsem přemýšlel prakticky několik let. Pořídit či nepořídit? Vykopat či nevykopat? Ono totiž nejde jen o zaplacení pořizovacích nákladů, ale něco také stojí různé doplňky a bazénová chemie, která se pak musí kupovat neustále. Nakonec jsem však zjistil, že ani ta chemie a filtrace není zas tak drahá a pořád se to vyplatí víc, než každý den platit vstupné na koupaliště. Není nad pohodlí domova – sednout si s pivkem k bazénu a po očku dohlížet na děti.

Základní rozdělení bazénů:

  • Nadzemní bazény
  • Polozapuštěné bazény
  • Zapuštěné bazény

Nadzemní bazén, různé druhy

Od okamžiku, kdy jsem se rozhodl dopřát si ten luxus, mít vlastní bazén, jsem musel zvažovat, jaký druh vybrat. Nadzemní bazény jsou nejlevnější a doba od jejich zakoupení po první vykoupání je nejkratší. Ale nemají tak dlouhou životnost, jako zapuštěné bazény. Koketoval jsem s myšlenkou pořídit si zapuštěný vybetonovaný bazén a nechat jej zastřešit. Možnost jít si zaplavat i v chladnějším počasí… Mé ženě se však tato vysoká investice příliš nezamlouvala, proto jsme se rozhodli pro nadzemní bazén, jehož výhod jsme pro nás shledali víc.
 

Výhody nadzemních bazénů:

  • Nižší cena
  • Rychlá instalace bez stavebních úprav terénu
  • Snadné odstranění bazénu
  • Lepší zajištění bezpečnosti (pád dětí do bazénu)

Druhy nadzemních bazénů

  • Nafukovací bazén
  • Plastový bazén
  • Fóliový bazén

Nafukovací bazény jsou nejlevnější. Mají omezenou velikost, takže zaplavat se v nich pořádně nedá, ale pro malé děti jsou takřka ideální díky měkkým stěnám bez hran, čímž se vylučuje riziko úrazu. Jen je potřeba zabránit styku bazénu s ostrými předměty nebo třeba zvířecími drápky. Na zimu se dají vyfouknout a sklidit bez větších nároků na skladovací prostory. Fóliové bazény jsou oproti nafukovacím stabilnější.

Plechová konstrukce je obalena fólií z PVC. V případě mechanického poškození lze fólii vyměnit za novou.

Plastové bazény jsou o něco odolnější a vykazují delší životnost.

My jsme vybrali nadzemní nafukovací bazén, který můžeme za pár let snadno odstranit, jelikož nepředpokládám, že až děti odrostou, budeme mít potřebu vlastního bazénu na zahradě.

Polozapuštěné bazény

Polozapuštěné bazény mohou pro někoho znamenat zlatou střední cestu, ale pro mě to znamená „ani ryba, ani rak“, což jsem zavrhl rovnou. Instalují se především v nerovném terénu, kdy se třeba zapustí jen část bazénu.

Zapuštěné bazény

Zapuštěných bazénů může být několik druhů podle použitého materiálu – plechové, laminátové, plastové, fóliové a betonové. Každý materiál má své výhody i nevýhody, jde zejména o to, vybrat si ten, který vyhovuje Vašim finančním možnostem, případně který materiál je Vám nejsympatičtější.

Shrnutí základních priorit při výběru bazénu

  • Je třeba zvážit, kolik osob bude bazén využívat a jak často. Také k čemu má sloužit – letní vyřádění dětí, nebo možnost každodenního kondičního plavání? Pro častější využití i v chladnějších měsících se určitě vyplatí bazén zapuštěný, nad který se dá pořídit zastřešení.
  • Nepodcenit ani design – nebude ve Vaší zahradě některý materiál působit nepatřičným dojmem? Nadzemní bazény více „trčí“ a mohou narušit celkový vzhled zahrady, zapuštěné bazény se schovají a působí méně násilně.
  • Záleží také na samotném terénu zahrady a přístupu do ní. Je nutné najít vhodné místo, kde se bude moci udělat co nejméně terénních úprav.