MagazínJak udržovat v bazénu čistou vodu

Bazén dnes neodmyslitelně patří k rodinným domům i chatám a chalupám. Jak však udržovat vodu v bazénu čistou bez litrů chemie denně? Poradíme vám jak na to.

Bazén dnes neodmyslitelně patří k rodinným domům i chatám a chalupám. Jak však udržovat vodu v bazénu čistou bez litrů chemie denně?
 

Poradíme vám jak na to:

1) Nechoďte do bazénu namazáni krémem

Máte ve zvyku namazat se krémem a skočit do vody? Ne! Chlór obsažený ve vodě začne tvořit v bazénu bílý sliz tím, že začne krém z vaší pokožky uvolňovat. Vodu je pak nutné vypustit, vyčistit bazén a znovu napustit. Poté, co se natřete krémem, je potřeba 1-2 hodiny počkat, případně se před vstupem do bazénu osprchujte.
 

2) Používejte filtraci

Zapínáte filtraci jen když je hezky? Další omyl! Bazén vyžaduje péči každý den a filtrace by měla být zapnuta 12 hodin denně, bez ohledu na to, zda je venku déšť nebo svítí slunce. Filtraci lze nastavit na počet hodin, když si pořídíte spínací hodiny. 
 

3) Nedávejte tablety a koncentráty přímo do vody

Tablety a tekuté přípravky vložené přímo do bazénu v něm způsobí pěknou paseku. Dojde k porušení bazénu, který pak může časem popraskat. Na chemii používejte speciální plováky nebo plátěný pytlík, do kterých tabletu nebo koncentrát nalijete a vložíte do bazénu. 
 

4) Vyberte vhodnou chemii

Než se vydáte nakoupit chemii, je důležité rozhodnout se, zda budete používat kyslík nebo chlor. Kyslíková chemie je šetrná, ale na rozdíl od chloru má pomalejší nástup účinnosti. Chlor vyčistí téměř vše, ale může se stát, že má někdo z členů na něj alergii a vodu je třeba vypustit do poloviny a znovu dopustit. 
 

5) Udržujte filtraci v čistotě

Bazénová filtrace vyžaduje náležitou údržbu, stejně jako voda v bazénu. Filtr kontrolujte minimálně jednou týdně. U kartušové filtrace proplachujte filtr vodou, u pískové zapínejte zpětný chod, kdy se písek rozvíří a znovu usadí. 
 

6) Pořiďte si zastřešení bazénu

Nejnákladnějším a nejefektivnějším řešením je zastřešení bazénu. Ochrání vodu před nečistotami. Vybírat lze posuvné či přenosné varianty. Nadzemní bazén můžete zakrýt ochrannou plachtou.