MagazínJak funguje vodní gril

Tento typ grilů funguje na principu tepla, dýmu a vodních par. Nad ohništěm je umístěná nádoba s vodou. Optimální teplota vhodná ke grilování je kolem 200˚C a voda v nádobě tlumí žár z ohně na vhodnou teplotu. Vodní gril pracuje na podobném principu jako horkovzdušná trouba. Výhodou vodního grilu je navíc to, že nádoba na vodu zachytí stékající tuk z masa, čím se zabraňuje jeho přepalování.

10.4.2017

Tento typ grilů funguje na principu tepla, dýmu a vodních par. Nad ohništěm je umístěná nádoba s vodou. Optimální teplota vhodná ke grilování je kolem 200˚C a voda v nádobě tlumí žár z ohně na vhodnou teplotu. Vodní gril pracuje na podobném principu jako horkovzdušná trouba. Výhodou vodního grilu je navíc to, že nádoba na vodu zachytí stékající tuk z masa, čím se zabraňuje jeho přepalování.
 

Čím se topí ve vodním grilu

K topení ve vodních grilech je nejvhodnější tvrdé dřevo z listnatých stromů. Optimální je, aby bylo dřevo sušené alespoň dva roky. Na ryby a drůbež se hodí dřevo ze švestky, třešně, hrušky. Na vepřové maso se hodí dřevo z třešně a olše. Pro hovězí je vhodná hruška, jabloň a olše. Jehněčí a telecí maso grilujeme na buku a pro grilování skopového je vhodná olše.
 

Výhody vodního grilu

Nemusíte se obávat, že grilování na vodním grilu se bude podobat vaření v parním hrnci. Pokrmy grilované na vodním grilu jsem křupavé stejně jako na grilu plynovém, elektrickém či grilu na dřevěné uhlí. Na základě proudění horkého vzduchu se povrch masa zatáhne, je křupavý a vně zůstává maso křehké a šťavnaté, navíc je díky páře i částečně uzené. Jde o velmi zdravý způsob úpravy pokrmů.
 

Tip:

Jestliže se rozhodnete pro pořízení vodního grilu, kupujte je u důvěryhodných prodejců. Na trhu je značné množství grilů, které bývají levnější, ale mohou být vyrobeny z nekvalitních materiálů, které mohou ohrožovat zdraví, např. škodlivé výpary. Když si pořizujeme vodní gril, je zřejmé, že máme zájem grilovat zdravě, a to lze jen na kvalitním materiálu. Pro správnou funkci a zdravé grilování by měl být gril vyroben z potravinářského nerezového plechu.
 

Doplňky ke grilům

Pohodlné grilování je možné jen s vhodným příslušenstvím. Ale výrobci vodních grilů nabízí i širší možnosti. K vodnímu grilu lze pořídit i nástavec, kterým lze navýšit uživatelský komfort. Díky tomuto nástavci, lze grilovat dvojnásobné množství potravin. Navíc se všechny vůně a chutě v uzavřeném prostoru vodního grilu krásně propojí.