MagazínGrilování

Říká se, že grilování zvládne každý, že je to jen jednodušší druh vaření. Ale i grilování má svá úskalí a proto, je dobré dodržovat určitá pravidla, jejichž dodržování povede k výtečným gurmánským zážitkům.

Říká se, že grilování zvládne každý, že je to jen jednodušší druh vaření. Ale i grilování má svá úskalí a proto, je dobré dodržovat určitá pravidla, jejichž dodržování povede k výtečným gurmánským zážitkům.
 

Co grilujeme

Jednoznačná odpověď je maso. Nejčastěji se u nás griluje maso kuřecí či vepřové, ale výborné je i maso hovězí nebo jehněčí. Grilovat můžeme i zeleninu nebo ovoce. Kreativita u grilování je takřka neomezená. Vždy však platí, že maso by mělo být, v ideálním případě, čerstvé, nemražené a zelenina s ovocem taktéž. Pak je skvělá chuť zaručená.
 

Marináda

Marináda ano či ne? Používání marinád je vcelku zakořeněné, ale pokud máme čerstvou flákotu masa, není nutné její přirozenou chuť přebíjet marinádou. Ideální je potřít maso trochou olivového oleje a dochutit solí a pepřem. Pokud máme maso třeba z mrazáku je možné je naložit, přesto doporučujeme vyhnout se marinádám, které v sobě obsahují velké množství oleje, který pak z masa skapává a rád se na grilu připaluje.
 

Gril

Jaký gril si vybereme, je zcela na našich možnostech. Svůj účel dobře splní i levnější gril na dřevěné uhlí. Plynový gril představuje komfort v možnosti regulace ideální teploty grilování. Výhodou elektrického grilu je, že jej můžeme využívat i v uzavřených prostorech, jako jsou zimní zahrady nebo altány. U každého grilu však platí, že po přípravě masa je dobré nechat gril vychladnout, očistit pomocí kartáčů a přípravků k čištění grilu a po té je uložit do ochranného obalu. Takto ošetřený gril nám bude dobře sloužit dlouhou dobu.