MagazínČištění zahradního bazénu

V případě, že bazén již máme, ale i v případě, že jej právě chceme pořizovat, je nutné myslet nejen na to, jak si budeme užívat křišťálově čistou vodu. Musíme myslet i na to, jak si čistotu vody udržíme.

9.5.2017
 
V případě, že bazén již máme, ale i v případě, že jej právě chceme pořizovat, je nutné myslet nejen na to, jak si budeme užívat křišťálově čistou vodu. Musíme myslet i na to, jak si čistotu vody udržíme.
 

Čistá voda v bazénu

Je příjemné, ponořit se do průzračné vody a relaxovat. O to příjemnější je, když můžeme využívat vlastní, zahradní bazén. Nejde jen o soukromí a o to užívat si jej kdykoliv se nám zamane. Máme také jistotu, že pokud se o bazén a bazénovou vodu řádně staráme, ponoříme se my i naše děti do vody, která je bez závad. Udržovat kvalitní vodu v bazénu, vyžaduje jisté zásady, při jejichž dodržení se budeme moci těšit z křišťálově čisté vody.
 

Bazénová filtrace, vysavače, sítko, zastřešení

Ano, tím vším zajišťujeme čistotu bazénu i bazénové vody. Ale filtrace, vysavač a sítka zachycují pouze pevné nečistoty. Této funkci rovněž napomáhá i vhodně zvolené zastřešení bazénu. Zastřešením bazénu nebo jeho překrytí plachtou předejdeme nečistotám ve formě listí, drobných větviček, apod.
 

Správná funkce filtrace

Aby byla filtrace účinná je nutné splnění prvního předpokladu a tím je pořízení filtrace s dostatečným výkonem vzhledem k objemu vody, kterou budeme filtrovat. Dalším předpokladem správné funkce filtrace je udržování její čisté náplně. V sezóně, kdy máme bazén napuštěný, je nutné filtraci alespoň dvakrát do měsíce důkladně proprat a v ideálním případě každé dva roky náplň filtračního zařízení celou vyměnit.
 

Bazénový vysavač

Jde o bazénové příslušenství, které je nezbytné pro udržení kvalitní vody. Dobrý vysavač dokáže odsát hrubé nečistoty nejen ze dna, ale také ze stěn bazénu. Bez něj se při péči o bazénovou vodu neobejdeme.
 

Mikroorganismy

Avšak na mikroorganismy v podobě řas, baktérií nebo virů jsou tato zařízení nedostačující. Ty odstraníme pouze správně zvolenou bazénovou chemií. Na trhu je jí velké množství, ale pokud se obáváme náročného dávkování, je dobré pořídit bazénovou chemii přesně dávkovanou v tabletách. Vodu, udržujeme v čistotě nejen chemií, ale také vlastním osprchováním před vstupem do bazénu. Pro tyto případy je ideální venkovní sprcha se solárním ohřevem.
 
Na čištění doporučujeme používat pouze přípravky určené pro údržbu bazénů a vířivek, tzv. bazénovou chemii. Použití běžného, domácího přípravku není vhodné, vzhledem k jeho vysoké pěnivosti, která se nám po opětovném napuštění bazénu může nevyplatit.