MagazínBioklimatická zimní zahrada a její funkční vlastnosti

Vzhled, konstrukce a funkční vlastnosti zimních zahrad se neustále posouvají kupředu. V nabídce naleznete atypická řešení i volně stojící stavby. Do povědomí spotřebitelů se postupně do dostává bioklimatická varianta. Tato novinka vyniká svým moderním zastřešením. Otočné lamely vám zajistí příjemné posezení za každého počasí.

Bioklimatické pergoly a zimní zahrady do našich krajů přicházejí od Středozemního moře. Proměnlivé počasí může nepříjemné ovlivnit klidné chvíle na zahradě. Důmyslný systém zastřešení funguje na bázi otočných lamel. Za horkých dní je otevíráme pro přístup čerstvého vzduchu. Naopak za deště se uzavřením maximálně chráníme. Jak si vytvořit dokonalé zahradní posezení?  

Začínáme s pergolou

Investice se dá rozdělit na dvě části. Začínáme s hliníkovou pergolou v bioklimatickém provedení. Takovou stavbu je možné přikotvit ke zdi nebo zanechat volně stojící. Cena se odvíjí od zvoleného rozměru. Samotná konstrukce má svá omezení. V případě, že toužíme po větší velikosti nebo rohové variantě, můžeme dvě bioklimatické pergoly spojit do jedné.

Elegantní zasklení  

Pergola je na místě. Nyní stačí boční stěny doplnit o bezpečnostní sklo. Tím uzavřeme celý prostor, a ještě více ho ochráníme před nepříznivým počasím. Zvolené sklo má bezpečnostní a izolační vlastnosti. Ve většině případů se jedná o provedení bez rámu, které je elegantní a luxusní. Tímto krokem získáváme bioklimatickou zimní zahradu

Inteligentní zastřešení

Zastřešení se skládá z hliníkových motorizovaných lamel. Jejich orientaci natáčíme pomocí dálkového ovládání. Celý systém je možné zautomatizovat. Senzory následně reagují na déšť, vítr i okolní teplotu. A jak si zastřešení poradí s počasím?

Podrobný popis funkce otočných lamel v našem minulém článku

Otočné lamely pomáhají vnitřní teplotě

Zimní zahrada má velmi složité klima. V letních měsících může dojít k výraznému přehřátí interiéru, v zimě hrozí výrazné rosení boční stěn. O teplotu v interiéru je nutné se starat, a to především pokud prostor využíváme k pěstování rostlin, či v něm toužíme strávit i chladnější dny.

Bez větrání to nejde. Správný postup nám pomůže přizpůsobit venkovní teplotu té vnitřní a nedojde tak k negativním jevům. Otočné lamely mohou plnit tuto funkci zcela bez problémů.

Více o tom, jak nastavit ideální teplotu v zimní zahradě, naleznete našem minulém článku.