MagazínJak připravit zimní zahradu na chladné měsíce

Sezónní zimní zahrada nemusí v prosinci a lednu zet prázdnotou. I v těchto měsících si zde můžete vytvořit klidný koutek či pokračovat v pěstování některých květin. A pokud máme k dispozici tepelný ohřívač, není problém si svou nedělní kávu stále vychutnávat v obklopení přírody. Jak vše připravit na zimu?

Sezónní zimní zahrady jsou navrženy, aby odolaly náročnému počasí. Především sklo a hliníková konstrukce zvládnou silný déšť, příval krup, náročné sluneční paprsky a nárazový vítr. A jak je to s nízkými teplotami?

Pro boční strany se využívá kvalitní trojsklo, které nabízí dobré izolační vlastnosti. Stejně je tomu u zastřešení. Ve většině případů je součástí i kvalitní podlaha z odolného materiálu. Tyto předpoklady zajistí, aby si také sezónní varianta se zimou poradila.

Alchymie s vytápěním

I když kvalitní technologie a moderní zpracování vytváří ze sezónní zimní zahrady odolnou stavbu, do celoroční varianty ji stále něco chybí. Ta disponuje větším počtem izolačních prvků, pevnou střechou a systémem vytápění. A právě topení je nutným předpokladem pro zajištění příjemných teplot i v zimě. V tomto směru je vhodné využít například podlahové konvektory.

Pozor na padající sníh ze střechy domu

Celoroční zimní zahrada představuje nákladné řešení, avšak i s tou sezónní se dá hrát v zimě velké divadlo. Poslední roky nás nezasypaly velkým množství sněhu a teploty se přes den často šplhají na nulu. Pokud vysvitne sluníčko, jeho paprsky se snadno dostanou skrze skleněné zastřešení do interiéru zahrady. V takovém případě se dá uvnitř posedět. A pokud přidáme tepelný ohřívač, vytvoříme příjemné a romantické prostředí.

Je důležité mít na paměti, že pokud nastane úrodnější zima, musíme neustále sledovat sílu sněhové pokrývky, a to nejen na zimní zahradě, ale také na střeše domu. Může se stát, že se odtud bude sníh sesouvat na zimní zahradu. V tomto důsledku může dojít k poškození zastřešení ze skla či polykarbonátu. Je nutné provádět pravidelnou údržbu

A jak zimní zahradu připravit?

Před zimou je důležitá menší inspekce. Zimní zahrada je složitá stavba, která je součástí vašeho domu. Chtě nechtě může ovlivňovat klima také v domácnosti. Důležité je zavřít všechna okna a ponechat mikroventilaci, aby se stále vyrovnávala teplota a nedošlo k rosení.

Obecně se v nevytápěných zimních zahradách daří rostlinám z oblasti Středozemního moře. Jedná se například o citrusovník, oleandr, fíkovník a další. Tyto plodiny uvítají zimní odpočinek. Avšak musíme dávat pozor, aby se teploty nedostaly do hlubokých mínusových hodnot. V takovém případě je třeba trochu přitopit. Zazimovat zde můžete také muškáty.