MagazínZahrada: na co se připravit po zimě

Pomalu se připravujete na jarní zahrádkářskou sezonu a přemýšlíte, na co se máte letos těšit? Ještě dříve, než vypukne ta pravá sezóna, je potřeba udělat spoustu věcí. Poradíme vám, na co se připravit.

Pomalu se připravujete na jarní zahrádkářskou sezonu a přemýšlíte, na co se máte letos těšit? Ještě dříve, než vypukne ta pravá sezóna, je potřeba udělat spoustu věcí. Poradíme vám, na co se připravit. 
 

1. Sníh a mráz v zahradě

Zima nám ještě nedala sbohem a stále se může objevit sníh a mráz. V případě těžkého a mokrého sněhu, jej z větví stromů a keřů pravidelně setřeste, odhrňte ho z cest a chodníků. Naopak ho nechte pod korunami stromu, díky tomu ochráníte kořeny před umrznutím v silných mrazech. 
 
Vyhněte se chůzi po promrzlém trávníku, abyste ho nepoškodili. Citlivé rostliny a stálezelené keře i trvalky chraňte před mrazem a silným větrem. 
 

2. Koruny stromů čekají na proklestění

Před nadcházejícím jarem je dobré vaše stromy proklestit a zbavit je planých výhonků. Přehuštěné a zestárlé jádroviny, které je potřeba přesadit, je vhodné prostříhat a prosvětlit jim korunu a obrýt jeho kořenový bal. 
 
Připravte si také řezy kvalitních zdravých roubů ovocných stromů nebo kořenové řízky drobného ovoce. Dřevinám neprovádějte řez za silných mrazů a každou řeznou ránu nebo ránu od mrazu zamažte dřevařským voskem. 
 

3. Připravte trávník a záhony na jaro

Před nadcházející sezónou se také postarejte o trávník. Prohrábněte jej, zbavte zetlelého listí a prohnojte kompostem.  Je-li rozmrzlá půda, můžete založit nový trávník. Koncem března můžete prošlapaná místa nově osít. 
 
Už máte promyšleno, co budete letos do záhonů sadit? Záhony projeďte kultivátorem a pohnojte je rovněž kompostem. Chcete-li sázet ranou zeleninu nebo letničky, pak pokryjte záhony fólií, aby se rychleji prohřála půda. 
 

4. Nezapomeňte zkontrolovat zahradní náčiní

Je nejvyšší čas prohlédnou zahradní nábytek, ale i pracovní náčiní, bez kterého se práce na zahradě neobejdou. Rýč a motyku si nabruste, zrezivělé části odstraňte kartáčem. Rozbité zahradní potřeby vyhoďte a včas si pořiďte nové, kvalitní.