MagazínVysokotlaký čistič

Sníh už dávno odtál a kolem domů a na zahradách je najednou vidět spousta nečistot. S myšlenkou na jarní úklid, jde ruku v ruce otázka, jak na to?

3.5.2017

Sníh už dávno odtál a kolem domů a na zahradách je najednou vidět spousta nečistot. S myšlenkou na jarní úklid, jde ruku v ruce otázka, jak na to?
 

Vysokotlaký čistič

Užitečný pomocník při úklidu a čištění je vysokotlaký čistič. Mnozí jej znají hlavně jako pomocníka na čištění auta, jízdního kola nebo motocyklu. Ale vysokotlaký čistič nebo také vapka má široké možnosti použití. Pokud máte na zahradě, u domu nebo v garáži přívod vody a elektrickou zásuvku, pak je pro vás vysokotlaký čistič výborná volba.
 

Můžu používat vapku když nemám přívod vody?

Vysokotlaký čistič nebo také tlaková myčka může fungovat také tak, že nasává vodu z nádrže. Máme-li k dispozici užitkovou, ale také dešťovou vodu, lze některé vapky s úspěchem používat i tímto, velmi ekonomickým, způsobem. I v případě využívání vody z vodovodního řádu, je její úspora při čištění vapkou významná.
 

Zvýšení účinku vysokotlakého čističe

Silný tlak vody dokáže mechanicky odstranit mnohé nečistoty, ale někdy si musíme pomoci také chemickými přípravky. Ty by však měly být biologicky odbouratelné. Mějme na paměti, že při běžném používání čističe se odpadní voda vsakuje do půdy kolem našeho domu a dále do kanalizace, není tedy vhodné zatěžovat životní prostředí.
 

Jakou tlakovou myčku pořídit?

Na trhu je značné množství tlakových myček. Při výběru zohledňujte nejen cenu a vzhled, ale zejména výkon neboli tlak i množství vody v průtoku. Také zvažte, zdali se vámi vybraný typ vapky dá dovybavit o další užitečné příslušenství.
 

Údržba vapky

Abychom prodloužili funkčnost přístroje, je potřeba po každém používání vapku odtlakovat. Pokud chceme vapku dlouhodobě uložit, například zazimovat, je dobré nasát do vysokotlakého čističe nemrznoucí směs a vapku uložit na suché místo. Ideálně do zahradního domku na nářadí nebo do garáže.
 

Vysokotlaký čistič a jeho využití

Vapka je vhodná na čištění velkých ploch, jako jsou fasády domů, garáží, teras, zámkové dlažby, zastřešení, okapů, zahradního nábytku, automobilů, jízdních kol, motocyklů, ale také například skleníku. Použití vapky je velmi široké, avšak za předpokladu, že použijeme vhodné příslušenství, jako jsou nástavce, trysky a kartáče.
 

Bezpečnost práce s vysokotlakou myčkou

Bodní paprsek má velkou sílu a při neopatrném používání může způsobit ošklivá a nebezpečná zranění. Nikdy nemiřte pistolí vysokotlakého čističe na jiné osoby a zvířata. Pamatujte, že samotný přístroj je pod napětím.