MagazínTeplá voda v bazénu se solární pyramidou

Slunce a voda to je to, co k létu neodmyslitelně patří. Aby však bylo koupání ve vodě příjemné, je dobré počkat, až slunce vodu trochu prohřeje. A co tak tento proces trochu urychlit?

19.7.2017

Slunce a voda to je to, co k létu neodmyslitelně patří. Aby však bylo koupání ve vodě příjemné, je dobré počkat, až slunce vodu trochu prohřeje. A co tak tento proces trochu urychlit?
 

Teplá voda v domácím bazénu

Jestliže máme zahradní bazén, tak teplé bazénové vodě můžeme trochu pomoci. Možností jsou různé, ale záleží, kolik chceme do vyhřívání bazénové vody investovat. O něco nákladnější systém ohřevu vody představuje tepelné čerpadlo. A za nejlevnější lze stále považovat ohřev pomocí slunce. Ale ani v tomto případě nemusíme na teplou vodu dlouho čekat. Lze si pořídit solární ohřev.
 

Solární ohřev
 

Tímto způsobem si nejen zpříjemníme, ale i prodloužíme koupací sezónu. Solární panely pro ohřev vody lze využít u nadzemních bazénů i do těch zapuštěných do země. Více než na typu bazénu záleží na množství ohřívané vody. Na základě množství vody pak volíme velikost solárního systému. Ideální jsou solární panely nebo pyramidy.
 

Solární panely

Solární panel Sydney lze jednoduše umístit na trávník vedle bazénu, ale i na střechu garáže apod. Podle objemu ohřívané vody lze rozšiřovat kapacitu pouze přidáním dalšího modulu. Solární panel má rozměr 61 x 640 cm a jeho cena je nyní 4 828 Kč. Zajímavou alternativu představuje také solární ohřev Slim 360 EKOSUN. Model je vhodný k použití na stěnu nadzemního bazénu a má rozměr 120 x 300 cm.
 

Solární pyramidy

Solární ohřev One Trade Solar je ideální, jestliže nemáme velkou zahradu. Solární pyramidy nejsou určeny k montáži na střechu garáže, ale výbornou službu nám udělají, když je jednoduše položíme na zem vedle bazénu a připojíme je na filtrační zařízení. Pokud máme možnost položit pyramidu na vyvýšené místo, je ohřev optimální. Jestliže je jedna pyramida pro ohřev daného objemu vody nedostačující, lze několik pyramid propojit mezi sebou a tím získat vyšší výkon.
 

Doporučení:

Jakýkoliv typ ohřevu vody v bazénu, je vhodné doplnit krycí plachtou nebo zastřešením bazénu. Zakrytím bazénu docílíme nižšího odparu vody, zabráníme tepelným ztrátám i vpádu nečistot do bazénu. Uzamykatelné zastřešení bazénu navíc plní nezanedbatelnou funkci bezpečnosti.