MagazínSlovníček zimní zahrady

Co je bioklimatická zimní zahrada? Jaké zastřešení vybrat? Co znamená eloxovaný hliník? Při výběru zimní zahrady je třeba zvážit řadu parametrů. A pokud se v nich trochu ztrácíte, připravili jsme pro vás výklad několika základních pojmů.

Barva RAL

Zimní zahrady naší výroby je možné vybírat v jakémkoliv odstínu, a to dle vzorníku RAL. Jedná se o světově uznávaný standard, který vám vždy umožní přesně specifikovat vybranou barvu. Například klasická antracitová šedá má označení RAL 7016.  

Bezpečnostní sklo

Tento druh skla vydrží velké nárazy a odolá náročnému počasí. Proto se využívá jako zastřešení zimních zahrad. A pokud přeci jen dojde k jeho rozbití, láme se na velmi malé kousky. Střepy tak nejsou nebezpečné pro své okolí.

Bioklimatická zimní zahrada

Bioklimatické pergoly a zimní zahrady jsou horkým trendem současnosti. Tento typ stavby vyniká svým zastřešením z otočných lamel. Jejich sklon je možné přizpůsobit počasí. Pokud prší, zcela je uzavřeme, v případě silného sluníčka, celý systém nakloníme do ideální polohy.

Celoroční zimní zahrady

Celoroční neboli teplé či temperované zimní zahrady rozšiřují váš interiér o novou místnost. Jejich konstrukce a další parametry jsou navrženy, aby odolaly i náročnému počasí zimních měsíců.   

Eloxovaný hliník

Jedná se o speciální úpravu hliníkového profilu, kdy je povrch opatřen speciální ochrannou vrstvou. Ta chrání před oxidací a zároveň zvyšuje odolnost konstrukce před nepříznivými klimatickými vlivy. Povrch se nepřehřívá a zachová si svůj lesk po dlouhá léta.

Integrovaná zimní zahrada

Tento typ zimní zahrady plynule navazuje na interiér domu. Přechod z domácnosti je nejčastěji zajištěn velkými skleněnými dveřmi.

Kotvená zimní zahrada

Zimní zahrada se ve většině případů kotví k domu. V tomto směru je důležité znát složení domu a možnosti přikotvení. Pokud zvolíme kvalitní zpracování zimní zahrady, může se stát jakýmsi izolantem tepla a hluku. Zároveň rozšíří domácnost o další místnost. Opačnou variantu představuje volně stojící zimní zahrada. 

Odvětrávací systém

Zimní zahradě musíme zajistit správnou cirkulaci vzduchu. Je nutné pravidelně snižovat vzdušnou vlhkost a teplotu. Jedině tak zabráníme rosení, plísním a případně poškození konstrukce. Na výběr máme ze dvou typů. Přirozené větrání je zajištěno posuvnými okny, větráky či mřížkami.

Otočné lamely

Jedná se o typ zastřešení, který je umístěn na bioklimatických stavbách. Polohu otočných lamel lze přizpůsobit počasí a vždy si zajistit příjemné klima v zimní zahradě. Řízení probíhá pomocí dálkového ovladače, případně je možné celý systém zautomatizovat. Součástí lamel může být větrné a dešťové čidlo.

Polykarbonát

Tento termoplastický materiál je využíván jako zastřešení zimních zahrad a pergol. Vyniká svými odolnými vlastnostmi, tepelnou stabilitou, dlouhou životností a snadnou údržbou. Ve svém designu úspěšně nahrazuje sklo.

Posuvná stěna

Již stabilní část zimní zahrada zajistí přísun čerstvého vzduchu a maximálního kontaktu s okolní přírodou. Posuvné skleněné stěny se dají snadno otevřít. Manipulace s nimi je velmi snadná a zvládne ji každý člen rodiny.

Rohová zimní zahrada

Stále oblíbenější varianta je rohová zimní zahrada. Velmi elegantní řešení vytváří prostor, který je možné rozdělit na více části. V jednom rohu můžete mít menší obývací pokoj, v tom druhém ukojit botanické koutky.

Rosný bod

Zimní zahrada si vytváří vlastní ekosystém. Často tak dochází k vysoké vlhkosti a následnému rosení. Rosný bod vzniká tehdy, kdy se přítomná pára ve vzduchu zcela nasytí a může docházet ke kondenzaci. Jedná se o teplotu, nad kterou obsah vodních par ve vzduchu už nemůže vzrůstat. Pokud se vytopený interiér zimní zahrady na skleněných plochách potkává s chladným venkovním počasím, dochází ke kondenzaci a objevují se kapičky vody.

Jak se vypořádat s rosným bodem v zimní zahradě?

Sezónní zimní zahrada

Tento typ určený pro sezónní obývání. Konstrukce nemá dostatečně přerušené tepelné mosty a neodolá tak velké zimě. V našich klimatických podmínkách se sezonní zimní zahrady dají využívat po většinu roku. V chladných měsících je možné prostor vybavit sálavým ohřívačem.

Sklo bez rámu

Jedná se o elegantní variantu, kdy posuvné skleněné stěny nejsou umístěny v hliníkových rámech. Ovšem nic neztrácejí na svých izolačních vlastnostech.

Stínění

Zimní zahradu je možné vybavit stíněním na přední i boční stěně. Zajistíte si příjemné klima i za velmi horkého počasí, a to při zachování maximální transparentnosti. Nic neztratíte na svém výhledu.

Projděte si širokou nabídku stínění.

Tepelný most

Tepelné mosty vytvářejí hlavní rozdíl mezi sezónní a celoroční zimní zahradou. Jedná se o takové místo ve stavbě či konstrukci, kudy uniká více tepla než v ostatních částech. Tento snadný průnik má za následek zvýšení energetické náročnosti budovy. Zároveň může způsobit vyšší vlhkost, vznik plísní a tedy porušit statiku celé stavby.

Trojité zasklení

Pro boční stěny zimní zahrady se používá trojité sklo. Jeho vlastnosti přidávají na izolačních schopnostech celé stavby. Poradí si s chladným počasím i větším hlukem.

Zádveří

Hliníkovou zimní zahradu je možné zvolit i v menším rozměru a vytvořit zádveří u domu. Získáte nový vstup do domácnosti, který zaujme elegancí a velkým množství využití.