MagazínJak na rosný bod v zimní zahradě

Zimní zahrada je složitou stavbou, která si vytváří vlastní ekosystém. A to především v případech pokud se rozhodneme ji využít k pěstování květin, večírkům s přáteli, vaření nebo sušení prádla. To vše se může stát příčinou vysoké vlhkosti a následného rosení oken. V takovém případě může dojít k poškození konstrukce a klima uvnitř se nestane příjemné pro další pobyt.

Dobrá kvalita vzduchu je důležitá pro naše zdraví, a proto je nutné mít vlhkost v zimní zahradě neustále pod kontrolou. Rosení je způsobeno rozdílnými teplotami uvnitř a venku objektu a má za následek srážení vody na jednotlivých sklech zahrady.

Co je rosný bod?

Definice praví, že rosný bod vzniká tehdy, kdy se přítomná pára ve vzduchu zcela nasytí a může docházet ke kondenzaci. Jedná se o teplotu, nad kterou obsah vodních par ve vzduchu už nemůže vzrůstat. Teplý vzduchu přitom zvládne pojmout větší množství vodní páry než ten studený. V praxí to znamená, že pokud se vytopený interiér zimní zahrady na skleněných plochách potkává s chladným venkovním počasím, dochází ke kondenzaci a objevují se kapičky vody. A tomu je nutné předcházet. 

Záleží na účelu

Při stavbě zimní zahrady je nutné plánovat do každý detail. Jako první by měla přijít otázka, k čemu bude stavba v budoucnu sloužit. Pokud toužíme zahradu využívat celoročně a k mnoha aktivitám, musíme k tomu celou konstrukci přizpůsobit. V takovém případě se řešením může stát pevná střecha nebo důmyslný systém větrání.

Jistota v prevenci

Sezónní zimní zahrady vynikají velkými skleněnými plochami. Ty působí velmi esteticky, ovšem k rosení u nich dochází daleko snadněji. Potřebují tak větší výměnu vzduchu, kterou je možné zajistit prostřednictvím plného větrání interiéru. To zajistíme umístěním posuvných stěn, které vynikají snadnou manipulací. Taková prevence je nezbytností, a to i v zimních měsících. Ideální variantou je zde neustále udržovat pokojovou teplotu okolo 21 °C.