MagazínRozdělení nadzemních bazénů

Zvažujete pořízení bazénu, ale netušíte, jak se vyznat v jejich nepřeberném množství? Jaký si pořídit bazén? Samonosný, s konstrukcí, nebo bez konstrukce? A za jakého materiálu?

20.4.2017

Zvažujete pořízení bazénu, ale netušíte, jak se vyznat v jejich nepřeberném množství? Jaký si pořídit bazén? Samonosný, s konstrukcí, nebo bez konstrukce? A za jakého materiálu?
 

Povrchový nadzemní bazén

Jde vždy o jednoduchý bazén s kruhovým půdorysem. Tento typ bazénu je sezonní záležitostí, tím odpadá problém, jak je zazimovat. Nadzemní bazény jsou buď samonosné, nebo s konstrukcí a je nutné stavět je na úplné rovině. Pod bazén je pak vhodné instalovat geotextilii, která bazén chrání před poškozením.
 

Samonosný bazén

Tento typ bazénu nepotřebuje konstrukci, což je dáno tím, že se nafoukne vzduchem lem na okraji bazénu. Tento lem je pak při napouštění, vytlačován tlakem vody nahoru. Proto tento typ bazénu drží tvar a nevylije se.
 

Bazén s konstrukcí

Tomuto typu se říká také rámový bazén, je opět velmi jednoduchý typ. Konstrukci bazénu tvoří kovový, trubkový rám, do kterého je bazénová folie, z třívrstvého kompozitu (PE) a PVC zavěšená. Bazén díky konstrukci drží svůj tvar, aniž by byl napuštěn vodou.
 

Povrchový foliový bazén

Tento bazén se vyznačuje vlastnostmi zapuštěného bazénu. Zejména pevnost stěn bazénu je vyšší než u bazénu samonosných nebo s konstrukcí. Souvislá stěna bývá vyrobena z pozinkovaného plechu s antikorozní úpravou a do vnitřního prostoru se pak, pomocí speciální lišty zavěšuje folie, z trojvrstvého PVC. Přestože má bazén již kovové stěny, nejsou dostatečně pevné na to, aby byl tento typ zapuštěn do země. Bazén je nutno ustavit na zcela rovnou zem, pokrytou geotextilií.
 

Kombinovaný foliový bazén

Jde o bazén, který se od povrchového foliového bazénu liší zejména tloušťkou stěny, která unese tlak zeminy, a proto jej lze zakopat i do země. Tyto modely mohou být zakopány částečně nebo úplně. Vnitřní stěna bazénu je tvořená kompozitní vyměnitelnou folií. Rozdíly bývají mezi kruhovým a oválným půdorysem bazénu. Neboť při stavebních přípravách oválných bazénů je nutno pamatovat na betonové boční vzpěry. U bazénu s kruhovým půdorysem tento problém odpadá.