MagazínJak si poradit s bio odpadem

Odpad ze zbytků jídla nebo při vaření zabírá poměrně velký prostor ve vašem koši. Navíc může po pár hodinách začít nepříjemně zapáchat po celém bytě. A přitom řešení je tak snadné a v poslední době velmi populární. Kompostér šetří přírodu, váš čas i peníze.

Je typické, že při pořizování kompostéru nás napadá hned několik otázek. Jak udělat, aby byl nenápadný, nezabíral moc místa a hlavně nezapáchal? Řešení se nabízí v plastové variantě. Ta nabízí elegantní verzi v tmavé barvě, která splyne s okolím. Vše je zároveň opatřeno odolným víkem. To zabraňuje nejen nežádoucímu pachu ale především zabraňuje vniku zvířát.     
 

Kovový kompostér

Máte rozlehlou zahradu? Máte jistě i více bio odpadu. A to nejen ze zahrady ale i z kuchyně. Kovové kompostéry mají větší objem a jejich výhodou je, že jednotlivé moduly lze vzájemně propojit. Ve větším prostoru lze kompost snadněji promíchat, což významně urychlí proces tlení.

Jak vytvořit zdravý kompost

Samotné kompostování zvládne každý, je třeba ovšem dodržovat určitá pravidla. Kompostér umístěte na rovné místo v polostínu, kam máte snadný přístup i s kolečkem plným bio odpadů. Na dno vložte hrubší a vzdušnější materiám, a to třeba nadrcené větve stromů a keřů. Na to pak už vkládejte veškerý bio odpad z domácnosti i zahrady. 
 
Kompostér skvěle využijete po celý rok a hlavně v podzimních měsících, kdy se brodíte zahradou záplavou spadaného listí. Listí shrabejte nebo sesbírejte zahradním vysavačem a vložte do kompostéru. Proces tlení lze urychlit, jestliže budete kompost provzdušňovat promícháním a budete jej udržovat vlhký.

Prohlédnout více z kategorie Kompostéry