MagazínPříslušenství bazénu

Mezi důležité bazénové příslušenství patří filtrační systém, spolu s oběhovým čerpadlem, další příslušenství není nezbytné, ale zvyšuje uživatelský komfort i bezpečnost při využívání bazénu.

27.4.2017

Mezi důležité bazénové příslušenství patří filtrační systém, spolu s oběhovým čerpadlem, další příslušenství není nezbytné, ale zvyšuje uživatelský komfort i bezpečnost při využívání bazénu.
 

Bazénové schůdky

Schůdky umožňují vstup i výstup z bazénu. Jsou vyráběny v mnoha variantách a při jejich výběru je potřeba brát v úvahu nejen jejich vzhled, ale zejména funkčnost. Schůdky by měly mít dostatečnou nosnost, měly by být stabilní a pevné a zároveň dostatečně široké, aby umožňovaly bezpečný pohyb. Schůdky jsou vyráběny v lakovaných a nerezových variantách a některé bývají vybaveny protiskluzovými nášlapy. Z bezpečnostního hlediska by měly být nedílnou součástí bazénového příslušenství.
 

Plovák na chlor

Tento plovák je nezbytný, přistoupíme li k využívání chlorových tablet k dezinfekci vody v bazénu. Do plováku se vloží chlorová tableta, plovák se položí na vodní hladinu a tím dochází k plynulému dávkování chloru. Plovák je navíc opatřen posuvným uzávěrem, kterým můžete regulovat rychlost rozpouštění vložených tablet. Plováky jsou vhodné do všech typů bazénů, bez omezení.
 

Solární ohřev

Solární zařízení pohlcuje tepelnou energii ze slunečního záření. Chladná voda je pomocí čerpadla filtračního systému vháněná do solárního zařízení, kde se ohřeje a teplejší se vrací zpět do bazénu. Záleží však také na rychlosti průtoku vody přes panel. Pro správnou funkci solárního ohřevu je zapotřebí oběhové čerpadlo. Solární zařízení se dá mezi sebou propojit a tím se zvýší jeho účinek.
 

Solární plachta

Jedná se o krycí plachtu z polyetylenu (PE), která je buď černá, nebo modrá a má na povrchu bublinkovou strukturu. Dává se na hladinu bublinkami do vody. Bublinky pak fungují jako lupa, přes kterou sluneční paprsky prohřívají vodu vně bazénu. Navíc zabezpečí bazén také proti odpařování vody a brání spádu nečistot.
 

Osvětlení pod hladinou

Podvodní světla se stala takřka nezbytnou součástí bazénů. Světla se umisťují nejčastěji na stěny bazénu. Některé typy mohou být opatřeny barevnými filtry, pro změnu barvy světla. Osvětlení je buď LED nebo halogenové. Oba typy osvětlení potřebují k provozu 12V. 
 

Výčet dalšího příslušenství

Automatická dávkovací stanice, skokanské prkno, chrlič vody, protiproud, a mnoho dalších.