MagazínPřišel čas k zazimování bazénu

Pokud váš zahradní bazén není zastřešen, nezbývá nic jiného než jej připravit na přečkání zimy. Až klesnou ranní teploty pod bod mrazu, může už být na zazimování bazénu pozdě.

9.10.2017
 
Pokud váš zahradní bazén není zastřešen, nezbývá nic jiného než jej připravit na přečkání zimy. Až klesnou ranní teploty pod bod mrazu, může už být na zazimování bazénu pozdě.
 

Příprava bazénu k zimnímu spánku
 

Nejen vodu, ale i bazén je potřeba důkladně vyčistit. Mechanicky vyčistěte usazeniny na dně i po stranách bazénu. Vyjměte z bazénu schůdky a vylovte veškeré nečistoty. S tímto vám může významně pomoci bazénový vysavač a teleskopická síťka. Neopomeňte při čištění filtrační systém. Filtraci je potřebné rovněž propláchnout dezinfekčním prostředkem, který aplikujte rovnou do skimmeru.
 

Bazénová chemie
 

Úprava vody v bazénu je dalším důležitým krokem. Vhodným přípravkem upravte pH vody a přidejte dostatečné množství chloru. Nakonec aplikujte dle návodu přípravek k zazimování bazénové vody. Ten dokáže během zimního období udržet kvalitu vody v odpovídajících hodnotách. Po celou dobu úpravy vody nechte běžet filtrační zařízení naplno, aby se veškerá chemie řádně promíchala. Nakonec upravte hladinu vody. Snižte ji alespoň deset cm pod skimmer.
 

Odpojte příslušenství
 

Odpojte veškeré hadice vedoucí k bazénu a odstraňte z nich vodu. Demontujte rovněž čerpadlo a filtr a odstraňte z nich vodu. Vše perfektně vysušte a uložte na zcela suchém místě. Veškeré bazénové příslušenství chraňte před působením velmi nízkých teplot. Nezapomeňte na solární příslušenství. I z něj je potřeba vypustit vodu, vše vysušit a uskladnit stejně jako čerpadlo bazénu.
 

Zakrytý či odkrytý bazén
 

Bazén je vhodné zpočátku překrýt plachtou, aby do vody nenapadaly nečistoty. Avšak po s příchodem první ledové krusty na hladině vody plachtu z bazénu odstraňte. V opačném případě hrozí, že je plachta zatížená sněhem a působením jeho váhy spolu s nízkými teplotami může dojít k poškození plachty a potažmo i bazénu.
 

Tepelné čerpadlo
 

Máte-li tepelné čerpadlo, odpojte jej z elektrické sítě, vypusťte z něj vodu, vysušte jej a uzavřete veškeré ventily. Zajistěte technologii proti chladu a mrazu.