MagazínOptimální místo pro bazén

Zvažujete li pořízení bazénu. Je velmi důležité, jaký typ bazénu chcete pořídit a neméně důležité pak je, kam chcete bazén umístit.

Zvažujete li pořízení bazénu. Je velmi důležité, jaký typ bazénu chcete pořídit a neméně důležité pak je, kam chcete bazén umístit.
 

Umístění bazénu

S nadzemním bazénem menších rozměrů není zásadní problém. Jestliže jej ustavíme a po čase zjistíme, že nám místo nevyhovuje, můžeme bazén po sezoně vypustit a na začátku nové sezony, jej umístit na vhodnější místo. S bazénem polozapuštěným a zapuštěným je to náročnější. Měli bychom si velmi dobře rozmyslet, kde jej umístíme, protože změny při jeho přemístění jsou velmi nákladné.
 

Tipy pro výběr místa bazénu

Bazén bychom měli postavit na místo, kde nejdéle během dne svítí slunce. Díky slunečnímu záření se voda bude průběžně prohřívat. A když bazén zrovna nebudeme využívat, lze jej překrýt solární plachtou a slunce zdarma odvede práci za tepelné čerpadlo. Ve většině případů vyhovuje jihozápadní orientace bazénu, ale samozřejmě záleží také na okolních stavbách, které mohou bazénu stínit.
 

Vhodné místo pro relaxaci

Prosluněné místo pro bazén si trochu protiřečí s dnešním trendem ukrývat se před škodlivým UV zářením. Během užívání bazénu, nám ani nepřijde, že svítí slunce, avšak místo pro relaxaci bychom měli mít nedaleko bazénu a proto bychom měli pamatovat na jeho zastínění. Třeba pomocí slunečníku.
 

Vhodné je závětří

Bazén bychom měli postavit na místě, které je chráněno proti větru. Asi nenajdeme místo, kde bude bazén chráněn kompletně, ale co nejméně větrné místo je také vhodné kvůli případným nečistotám, které by mohl vítr do bazénu navát.
 

Další tipy:

Bazén by měl být orientován tak, aby nebyl příliš vzdálený od domu či posezení, odkud bezpečně uvidíme na dovádějící děti. Nad bazénem by nemělo vést elektrické vedení a výhodou také je, pokud se kolem bazénu nenacházejí vzrostlé stromy. Přesto je žádoucí najít místo, které nám zajistí soukromí od sousedů či kolemjdoucích.