MagazínJak připravit bazén na letní měsíce

S blížící se plavkovou sezonou je třeba probudit bazén ze zimního spánku. Chlouba vaší zahrady se pár měsíců stane střediskem zábavy a vy musíte myslet především na jeho ochranu. A jak na to?

Před uvedením bazénu do provozu je třeba nejen zkontrolovat jeho stav po zimních měsících, ale především se připravit na permanentní vytížení v průběhu léta. Nutné je si pořidit pomocníky pro jeho provoz a údržbu

Doplňky pro bazén

V okamžiku, kdy je bazén napuštěn, uvedeme do provozu také filtraci. Je potřeba si hlídat hodnotu pH vody, a to ideálně v rozmezí 6,8–7,6. Snížit či zvýšit hodnotu můžeme s pomocí speciálních přípravků, které koupíte v běžné drogerii i u prodejců bazénů. Rovněž nesmíme zapomenout na likvidaci řas a bakterií pomocí chlorové terapie. V hlavní sezóně a při zvýšeném provozu je potřeba bazén kontrolovat pravidelně, v případě potřeby pak zvýšit dávku chlorových tablet.

Pokud dojde k tomu, že voda zezelená a stěny jsou slizké, jedná se o znak výskytu bakterií a řas ve vodě. Tím dochází ke snížení výkonu filtrace. Změřte a upravte pH nebo proveďte šokovou dezinfekci. Řasy ze stěn a dna bazénu odstraňte pomocí vysavače nebo ručně kartáčem. Filtraci poté nechte nepřetržitě v provozu.

Písková filtrace

Pro dosažení průzračné a čisté vody v bazénu je potřeba ji pravidelně filtrovat. Nejkvalitnějším řešením je písková filtrace, která navíc umožní bezproblémové napojení dalších přístrojů, například solárního ohřevu.

Příslušenství k bazénu

Nesmíme také zapomenout na pomocníky, kteří nám usnadní samotnou údržbu. Nejpoužívanější je síťka na odstranění nečistot z hladiny bazénu. Dno vyčistíte hravě za pomoci bazénového vysavače. Další důležité pomůcky jsou teploměr, kartáč, dávkovací plováky, teleskopické tyče a mnoho dalších věcí.

Zastřešení bazénu

Jedním ze způsobu, jak chránit bazén před znečištěním, je jeho zastřešení. Nejenže voda bude déle čistá, ale také si prodloužíte koupací sezónu až do podzimních měsíců. Zastřešení dokáže váš bazén i zahradu dokonale pozvednout. Krásný design bude obdivovat každý návštěvník, který k vám zavítá.