MagazínNábytek na terasu i do zimní zahrady

Zahradní nábytek je nedílnou součástí koloritu zahrady. Jeho funkce i forma dotvářejí celkový dojem z celého prostoru. Při volbě je nutné zvážit řadu faktorů a nejlépe naslouchat současným trendům. Máme pro vás pár tipů, jak si vybrat to správné vybavení na vaši terasu, zimní zahradu i pod pergolu.

Právě umístění zahradního nábytku může být rozhodující. Zatímco pergolu je možné využívat spíše za teplejšího počasí, posezení v zimní zahradě je možné i za chladných listopadových dní. A to nemluvě o celoroční variantě.

Hranice mezi interiérem a exteriérem je stále menší

A právě zimní zahrada pro celoroční využití rozšiřuje interiér domu o další místnost. Může sloužit jako zimní jídelna či letní obývací pokoj. V některých případech zde lze usínat. V tomto případě se tak hranice mezi vaší domácností a venkovním prostorem zcela maže.

Zahradní nábytek pak volíme s ohledem, aby ladil s tím v interiéru. Pohodlná sedací souprava je ideálním řešením. Nebojte se designových prvků, případně vzít pár kusů nábytku z vaší domácnosti a přemístit je do prostoru zimní zahrady.

Kovový, dřevěný a ratanový nábytek

Každý materiál má své pro a proti. Osvědčené dřevo je trend, který se neustále vrací. Je však nezbytné s ním pracovat velmi opatrně. Své místo nalezne spíše v otevřených prostorách na terase či uvnitř větší pergoly. Zároveň je nutné ho doplnit o další okolní prvky stejné povahy. Obklopte ho květinami.

Uzavřené zimní zahrady potěší spíše ratanový nábytek. Ten vyniká svým designem, odolností a dlouhou životností. V podobných prostorách lze sáhnout také po kovové variantě, která je navíc maximálně univerzální.

Náš tip: Doplňte prostor menšími křesílky, které místu dodají dynamiku a půvab. Ty ratanová jsou ideální variantou.  

Připravte se na velkou návštěvu

Ratan má ještě jednu výhodu. Většina souprav z tohoto materiálu je modulární a dá se snadno rozšířit o další prvky. Pokud nás potěší větší návštěva, je možné pro hosty přidat další kusy nábytku.

Trendem současnosti jsou také velké jídelní stoly. Pergolu či zimní zahradu si stavíte, abyste zde trávili každou hezkou chvíli. Snídaně, oběd, odpolední relax i večeře s přáteli mohou probíhat v tomto prostoru.

Usaďte se na klidné místo

Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv typ zahrady, dřevěná lavička nebo menší stolek si vždy najdou v prostoru své místo. A to především hned vedle rozkvetlého záhonu nebo bohaté skalky. Odpočinek v přírodě vždy zajistí dokonalý relax.

Náš tip: Přenosné ohniště přináší velký kus romantiky na vaši zahradu.