MagazínNa co myslet při výběru bazénu

Plánujete si, Jak letos strávíte léto ve Vlastním bazénů? Je Nejvyšším Čas si Nějaký vybrat.

Plánujete si, jak letos strávíte léto ve vlastním bazénu? Je nejvyšší čas si nějaký vybrat. 

Kam bazén umístit?

Volba bazénu je mimořádně důležitá. Zpravidla se jedná o věc, která nám slouží na zahradě po dlouhou dobu. Bazén by měl splňovat všechny technické parametry, ale měl by dobře zapadnout i do zahrady. Není od věci probrat umístění a tvar bazénu s architektem. Bazén by neměl být umístěn ve stínu nebo pod stromy.

Jaké doplňky k bazénu potřebuji?

K fungování bazénu nepotřebujete téměř žádné doplňky a příslušenství navíc. Během první sezóny je vhodné pořídit si nadzemní bazén s filtrací, díky kterému zjistíte jaké to je mít u domu bazén, a jaké prvky byste potřebovali. Neobejdete se bez plachty, která bazén zakryje, v případě zapuštěného bazénu se hodí schůdky nebo žebřík. Pořídit si můžete protiproud, slanou vodu, solární ohřev a také například solární sprchu. Pokud si pořídíte zastřešení, prodloužíte si koupací sezonu a zvýšíte bezpečnost bazénu. Záleží pouze na vašich finančních možnostech.

Jakou vybrat konstrukci?

Bazénové konstrukce se vyrábí z mnoha materiálů. Vybrat si můžete plast, laminát, nerez nebo beton. Tyto materiály se využívají pro zapuštěné bazény. Plastové bazény jsou nejlevnější, mají však nejnižší životnost. Pozornost věnujte i povrchu bazénu. Chemicky udržovaná voda a UV záření mohou vanu bazénu časem zdrsnit.


Důležitá je bezpečnost

Zcela důležitým parametrem je také bezpečnost bazénu, zvláště, pokud máte malé děti a nebo zvířecí mazlíčky. Je vhodné vyřešit zastřešení, přikrývat jej plachtou nebo uzamykatelnou lamelovou roletou. Okolí bazénu nesmí být kluzké, aby nedošlo k úrazu. To platí zejména u kamenné nebo keramické dlažby.