MagazínMulčování trávníku

Co znamená mulčování? Metoda mulčování představuje jeden ze způsobů péče o trávník. A spočívá v ekologické likvidaci posečené trávy a plevele. Rotační sekačka pomocí speciálního nože rozseká stébla trávy na drobné kousky a ty zůstávají po posečení ležet na trávníku, kde se postupně rozpadnou, zetlí a jako hnojivo zlepšují kvalitu trávníku.

22.6.2017
 
Co znamená mulčování? Metoda mulčování představuje jeden ze způsobů péče o trávník.  A spočívá v ekologické likvidaci posečené trávy a plevele. Rotační sekačka pomocí speciálního nože rozseká stébla trávy na drobné kousky a ty zůstávají po posečení ležet na trávníku, kde se postupně rozpadnou, zetlí a jako hnojivo zlepšují kvalitu trávníku.
 

Co lze mulčovat


Mulčovat lze jakékoliv travnaté plochy, ale i nálety a různé plevele. Mulčování je snadnější způsob než následná likvidace posečené trávy. Pálení trávy a plevele je zakázáno a jedinou možností, jak se zbavit posečené trávy je mít dostatečně velký kompostér nebo trávu mulčovat.
 

Výhody a nevýhody mulčování


Jestliže mulčujeme, bráníme růstu plevelnatých rostlin. Chráníme půdu před vysycháním. A po rozložení posečené trávy vzniká hnojivo, které je prospěšné pro trávník. Ekologicky likvidujeme posečenou trávu a to vše při časové úspoře a s menší fyzickou námahou. Mulčování se v současné době vrací zpět na scénu, avšak i když je již mnoho multifunkčních rotačních sekaček k mulčování uzpůsobeno, nesprávným počínáním můžeme trávníku spíš uškodit.
 

Kdy nemulčovat


Jestliže je trávník příliš řídký, je vhodnější trávník nemulčovat. Také není k mulčování vhodné sekat příliš vysokou trávu. Tu je lépe posbírat během sečení do sběrného koše a vyvézt na kompost. K mulčování je vhodné zkracovat trávu o cca dva centimetry. Také není vhodné mulčovat během každého sečení trávy, aby se posečená tráva měla čas rozkládat. Stačí mulčovat jedenkrát do měsíce.
 

Doporučení:

Jestliže máme trávu příliš vysokou, lze ji pomocí multifunkční sekačky posekat nadvakrát. Posečeme trávu, necháme ji ladem alespoň tři dny a pak ji posečeme ještě jednou. Při druhém sečení ještě opětovně rozsekáme již posečené hromádky trávy a tím rovnoměrně rozložíme mulč po ploše trávníku.