MagazínLéto na terase

Během letní sezóny se značná část života mnoha rodin odehrává na terase. Je důležité, aby byla terasa místem, kde se budeme cítit dobře.

19.4.2017

Během letní sezóny se značná část života mnoha rodin odehrává na terase. Je důležité, aby byla terasa místem, kde se budeme cítit dobře.
 

Výběr místa pro terasu

Pokud zvažujete výstavbu nebo přístavbu terasy, je dobré najít nejprve vhodné místo. Důležitá je tedy nejen orientace místa k světovým stranám, ale také přístupnost na terasu z domu a možný průchod přes terasu na zahradu. Volíme také místo, které je ideálně v závětří s výhledem do zeleně zahrady.
 

Vybavení terasy

Při plánování terasy, je žádoucí rozvrhnout si uživatelský prostor. Kde bude zahradní posezení, kam umístíme gril či stolek nebo topidlo. Na základě těchto rozvržení je pak vhodné instalovat elektrické rozvody. Až pak později budeme plánovat doplnění terasy automatickou markýzou, budeme si pochvalovat, jak jsme byli při svém plánování prozíraví.
 

Obklady na terase

Aby terasa dobře sloužila, je vhodné předem si rozmyslet, jaké obložení na ní umístíme. Na základě tohoto rozhodnutí připravíme kvalitně vyspádovaný podklad obložení podlahy. Můžeme zvolit z mnoha materiálů. Vhodné jsou klasické keramické dlaždice, dřevěný obklad, betonové dlaždice nebo přírodní kámen. Každý z těchto materiálů má svá specifika pokládky a následné údržby.
 

Obkladové materiály

V případě volby keramických dlaždic je žádoucí zvolit dlaždice mrazuvzdorné a protiskluzové. Je vhodné vybírat ze světlých materiálů, které v létě po prohřátí nebudou nepříjemné na dotek. Pokud volíme dřevěné obložení, vybírejme z tvrdých dřevin a pamatujme na pravidelné chemické ošetření dřeva. Betonové dlaždice mají velmi dlouhou životnost a jsou téměř bezúdržbové. Taktéž kamenné dlaždice, které jsou navíc velmi originálním a vkusným doplňkem každého prostoru.
 

Tip:

Pro zvýšení komfortu je vhodné zvážit pořízení vhodného zastřešení či stínění, popřípadě rolovacích stěn k pergole. Těmito prostředky si jistě sezónu pobytu na terase prodloužíme.