MagazínJak vybrat zahradní nábytek

Po celý rok je na zahradě tolik práce. Jarní úklid, pak výsadba, neustálá péče o trávník, řízkování rostlin, a když už máme alespoň chvíli zaslouženého volna a chceme si odpočinout v altánu, pergole či jiném, oblíbeném zahradním posezení, je žádoucí mít posezení pohodlné a příjemné.

Po celý rok je na zahradě tolik práce. Jarní úklid, pak výsadba, neustálá péče o trávník, řízkování rostlin, a když už máme alespoň chvíli zaslouženého volna a chceme si odpočinout v altánu, pergole či jiném, oblíbeném zahradním posezení, je žádoucí mít posezení pohodlné a příjemné.
 

Jak vybrat ten správný zahradní nábytek

Dávno je pryč doba, kdy byl na trhu k dispozici jen jeden druh zahradního nábytku, navíc plastového. Ne, nebojte se ani plastový nábytek nezatracujeme, jen ten, co je na trhu k mání v současné době už může patřit mezi designové kousky a ostudu s ním zahradě určitě neuděláte. Jaký nábytek bude tedy ten pravý?
 

Dřevěný, zahradní nábytek

Ano, dřevo, to je nestárnoucí klasika a hodí se do každé zahrady. Avšak pokud chceme, aby nám dřevěný, zahradní nábytek sloužil dobře a dlouho, je potřeba sáhnou hlouběji do kapsy a pořídit si nábytek z tvrdého dřeva. Mezi tvrdá dřeva patří jasan, dub, buk, ale nejvhodnější jsou exotické druhy dřevin teak, eukalyptus, aj. Tyto dřeviny obsahují hodně přírodních silic, které dodávají dřevu nádhernou barvu, ale zaručí, při dobré péči, i jeho dlouhou životnost.
 

Proutěná elegance

Mezi další velmi oblíbené materiály patří proutí. S proutím je to jako se dřevem. Dá se říci, že proutí je mnohem náchylnější k poškození než tvrdé dřevo. A tak jsou na trhu jiné alternativy zahradního nábytku. Jde o umělý ratan. Je to tak příjemný a hezký materiál, že až při delším zkoumání začnete přemýšlet, zdali to je nebo není dřevo. Umělý ratan na rozdíl od klasického proutí, nevyžaduje žádnou speciální péči a vydrží nám krásný velmi dlouho.
 

Kovový, zahradní nábytek

Pokud chceme mít na své zahradě, odolný a stabilní zahradní nábytek, je vhodné vybírat z řady kovového nábytku. Není to jen o jeho dlouhé životnosti, ale i designově jde o velmi zajímavé kousky, a které jsou na trhu žádaným artiklem. Jejich výhodou je, že jsou opatřeny práškově nanášeným lakem nebo jsou pozinkovaného kovu a jsou téměř bezúdržbové.
 

Hliníkový, zahradní nábytek

Hliník je velmi vděčný materiál. Nevyžaduje žádnou údržbu, snad jen od běžných, povrchových nečistot. Vyrábí se v kombinaci s dřevem, plastem i látkou. Je výhodné, že má nejen nízkou pořizovací cenu, ale i hmotnost Tento nábytek se dá často i stohovat, což oceníme v menším prostoru, třeba na balkónech.
 

Tip:

Aby nám zahradní nábytek dlouho a dobře sloužil, je dobré jej alespoň dvakrát ročně omýt od povrchových nečistot. V zimním období jej pak uložme po střechu, třeba do zahradního domku nebo do garáže. Pokud tuto možnost nemáme, je vhodné překrýt nábytek speciální plachtou, která zabrání jeho znečištění. U dřevěného nábytku musíme navíc počítat s pravidelným ošetřováním dřevěných povrchů ochranným nátěrem.
 
A aby vaše posezení bylo dokonalé, nezapomeňte na pohodlné polstrování.