MagazínJak si vybudovat letní jídelnu pod pergolou

Pergola je skvělým místem pro odpočinek a klidné posezení s výhledem do zahrady. Zároveň ji však můžeme proměnit v romantickou jídelnu, kde budeme trávit společné chvíle s rodinou a přáteli. Jak si prostor ideálně sestavit, aby plnil svojí funkci v každém ročním období?

Každá zahradní pergola je originál. V současné době hraje prim zakázkové výroba a vzhled či rozměry jsou zcela variabilní. Hliníkový materiál zajistí dlouhou životnost a maximální odolnost vůči dešti i silným paprskům. Konstrukci je možné doplnit o zastřešení z polykarbonátu či bezpečnostního skla. Oba materiály zajistí klidné posezení i za nepříznivého počasí.

Pergolu je navíc možné doplnit o odpovídající stínění a chránit klima v interiéru před přehříváním. Přední stěnu lze následně obohatit o skleněnou plochu a částečně vytvořit zimní zahradu.

Zahradní nábytek tvoří povahu místa

Ať už budeme prostor využívat pro ranní brunch či večerní romantiku, okamžik si vždy nejlépe užijeme na zahradním nábytku dle vlastního výběru. Závisí na našich preferencích a velikosti celého prostoru. Stůl může být hranatý i kulatý. Pokud nemáme dostatek prostoru lze kombinovat skládací křesla s těmi umístěnými napevno.

Důležitý je také materiál. Od dřevěné klasiky až po odolný ratan. Povahu zahradní nábytku je nutné sladit se vzhledem pergoly. Univerzální hliník již několik let představuje nepřekonatelnou jistotu. Své místo si získal svojí lehkostí, jednoduchostí a nadčasovým designem.

Nebojme se však experimentovat a kombinovat více materiálů. Dřevěné křeslo pod hliníkovou pergolou vynikne. Ratanový nábytek naopak přežije i výrazné klimatické změny

Popusťte uzdu své fantazie

Dejte své jídelně jednotný ráz. Kavárenský vzhled, přírodní nádech či středomořská originalita. Barvy, jednotlivé prvky a materiály tvoří kolorit celého místa. Pokud disponujete dostatkem místa, z pergoly můžete vytvořit další místo v domě a obohatit ji typicky interiérovými prvky. Nebojte se koberce, houpací sítě nebo velkého, pohodlného křesla.

Menší botanická zahrada

Zastřešené místo rozšiřuje vaše zahradnické možnosti. V případě, že si z pergoly vytvoříte menší zimní zahradu, lze sem umístit orientálnějši typ rostlin, které vyžadují náročnější klima. Dostatek zeleně nejenže obohatí celý prostor, ale zároveň z pergoly vytvoří bránu do zahrady.

Moderní bioklimatická pergola

Nadčasový vzhled, masivní konstrukce a inteligentní ochrana proti každému typu počasí. Bioklimatická pergola vyniká svým typem zastřešení. Otočné lamely fungují jako protidešťová zábrana a zároveň odvětrávají přehřátý vzduch. Ve vnitřku stavby naleznete vždy ideální klima. Vše se dá zároveň ovládat prostřednictvím ovladače.

Podívejte se na funkční vlastnosti bioklimatické pergoly