MagazínInspirace, jak levně postavit zimní zahradu

Přemýšlíte o stavbě zimní zahrad? Poradíme Vám jak postavit zimní zahradu, na co si dát pozor a jaké jsou možnosti realizace.

Zimní zahrada, zastřešená terasa, veranda. Kdo má zálibu v pěstování různých rostlin či kaktusů, jistě ocení místnost, v níž se bude jeho rostlinkám dařit. V bytě často ani není tolik prostoru k umístění mnoha květináčů, proto lze tento kus přírody situovat do zimní zahrady a vytvořit v ní příjemné prostředí k mnoha dalším činnostem, jako je relaxace u kávy nebo knihy, posezení s přáteli, přesazování květin, hra dětí při deštivém počasí – budou skoro venku, avšak pod střechou a v závětří.

Zimní zahrada Hobbytec  Zimní zahrada Hobbytec u domu

Různé funkce zimních zahrad

Zimní zahrada plní více funkcí. Slouží k přezimování rostlin, které v létě mohou být venku. Tato prosklená místnost přičleněná k domu má také za úkol zprostředkovat kontakt člověka s přírodou. Může sloužit k příjemnému posezení u kávy, lze ji vybavit zahraním nábytkem. V neposlední řadě kromě flóry různého druhu mohou v zimní zahradě přebývat i některá domácí zvířata, která tam mohou mít svůj pelíšek.


Zimní zahrada nebo pergola

Nemáte u domu dostatek prostoru, abyste postavili pergolu i zimní zahradu? A co takhle využít zimní zahradu jako pergolu? Stačí pořídit si zimní zahradu dostatečných rozměrů, aby do ní vešel třeba jídelní set zahradního nábytku, a vybrat vhodný typ zastínění. Je také dobré zvolit posuvné stěny, aby bylo možno zimní zahradu co nejvíce otevřít.

Zimní zahrada rozšiřuje obytný prostor domu. Působí esteticky i zvenčí. Jelikož jsou její stěny prosklené, je vidět na zeleň dovnitř, což působí velmi dobře i na každého kolemjdoucího.
Zimní zahrada - pergola Hobbytec


Jak vybrat zimní zahradu

Existují dva základní typy zimních zahrad – sezónní a celoroční. Na základě tohoto určení je třeba vybírat typ zimní zahrady a její vybavení. Ideální je prosklenou místnost situovat na jihozápad. Ale lze ji postavit i na ostatní světové strany, jen je vždy třeba k tomu přihlédnout při volbě zasklení, zastínění a větrání.

Severně situované zimní zahrady jsou studenější a stinnější, je vhodné použití termoizolačního skla. Na jižní straně bude třeba zaměřit se více na možnost odvětrávání, ideálně ve střešní části, jelikož teplý vzduch stoupá nahoru. Východně orientované zimní zahrady budou prosvětlené a prohřáté dopoledne, na západ směrované budou mít dostatek světla a tepla v odpoledních hodinách; můžete tedy přihlédnout k tomu, v které denní době budete v zimní zahradě trávit nejvíce času.

Pokud má zimní zahrada skutečně plnit všechny funkce, je vhodné ji zařídit jako celoroční, tedy s vytápěním. Sezónní zimní zahrada bez vytápění se stává spíše jakousi prosklenou verandou, jelikož v zimě se vnitřní teplota blíží nulovým hodnotám.

Zimní zahrada jako altán Hobbytec Posezení v zimní zahradě Hobbytec Větrání zimní zahrady Hobbytec

Na zakázku nebo sestavení svépomocí?

Dále se zimní zahrady dělí na stavebnicové a zakázkové. Stavebnicové zimní zahrady jsou levnější, zastřešení na zakázku však může ideálním způsobem vyřešit konkrétní situaci s přihlédnutím k jednotlivým podmínkám, ať už jde o nerovnosti terénu, možnost výběru zastřešení, napojení osvětlení a vytápění atd. Máte-li omezený finanční rozpočet, vybírejte mezi levnými zimními zahradami