MagazínJak postavit kompostér?

Máte zahradu a chcete skvělou úrodu? Základem je kvalitní hnojení. Ideálně přírodně – podívejte se, jak si můžete postavit kompostér i na své zahradě.

Máte zahradu a chcete skvělou úrodu? Základem je kvalitní hnojení. Ideálně přírodně – podívejte se, jak si můžete postavit kompostér i na své zahradě.
 
Přírodní hnojiva nemusíte nutně jenom kupovat, ale můžete si ho v podstatě vyrobit. Je to jednodušší, levnější a zároveň ekologičtější. Navíc jednoduše využijete téměř jakýkoliv bioodpad z vaší zahrady. Přečtěte si tedy, jak postavit kompostérhttps://www.hobbytec.cz/kovove-kompostery/.
 

Jak postavit kompostér svépomocí?

Nejprve je třeba vědět, jak by měl takový kompostér vypadat. Mělo by se jednat o konstrukci, která umožní ukládání i sypkého odpadu a zároveň nebude zcela uzavřená, aby mohl kompost dýchat a mohly v něm probíhat potřebné hnilobné procesy.
 
První možností je použití klasických palet. Ty můžete stlouci k sobě a vytvořit si provizorní místo na kompost. Podobně lze postupovat i v případě běžného dřeva, kdy vám stačí prkna na samotnou konstrukci i jednotlivé stěny. Nevýhodou obou možností je nutnost shánění stavebního materiálu a nářadí,mít dostatek času na realizaci. Zároveň takto “improvizovaný” kompost nemusí vždy ve výsledku splňovat svůj účel na sto procent. Případně se nedá přesunout, což může v budoucnu představovat problém.
 

Kompostér se ale dá postavit a snáze

Jak na to? Jednoduše si ho koupíte. Výhodou je celková jednoduchost a výrazná časová úspora. Důmyslně řešená konstrukce v podobě stavebnice k sestavení svépomocí umožňuje snadnou kompletaci už během pár minut. Zároveň jsou takto řešené kompostéry relativně lehké a dobře se s nimi manipuluje, takže je můžete v případě potřeby přenést. Některé modely jsou dokonce dodávány s kolečky pro ještě snazší přesun.
 
Cena hotového řešení je přitom u řady modelů srovnatelná či pouze mírně vyšší, než u kompostéru stavěného zcela svépomocí. Navíc je hotový kompostér už od začátku navržen tak, aby byl co nejvíce efektivní a výsledkem byl vždy kvalitní kompost.
 
K dostání jsou kompostéry různých rozměrů a tvarů, vyrobené z plastu, kovu, dřeva či kombinací všech těchto materiálů, některé typy dokonce umožňují vzájemné spojování, čímž lze vytvořit libovolně velký kompostér.