MagazínJak postavit bazén

Chcete si užívat dokonalých vodních radovánek i na své zahradě a nejen na koupališti? Přečtěte si, jak postavit bazén a jaké mate v tomto směru možnosti.

Chcete si užívat dokonalých vodních radovánek i na své zahradě a nejen na koupališti? Přečtěte si, jak postavit bazén a jaké mate v tomto směru možnosti.
 
Bazén dnes lze postavit v podstatě kdekoliv na vašem pozemku. Pokud máte konkrétní prostor, je třeba pouze zohlednit jeho velikost a plánované rozměry bazénu. Dále už potřebujete mít pouze ujasněno, jestli půjde o bazén zapuštěný anebo bazén nadzemní. Od toho se odvíjí následný postup.
 

Jak postavit bazén úplně svépomocí?

První možností je samozřejmě ta, že si vše potřebné ke stavbě bazénu nejen seženete sami, ale také si jej sami navrhnete a postavíte. Je nicméně vhodná spíše pro zkušeného a zručného kutila. A vyžaduje dostatek volného času, což může být i přes výhodu v podobě potenciálně nižších nákladů problém. 
 
Pokud však čas i vše ostatní máte, stačí si jen vybrat, jestli postavíte bazén fóliový, roubovaný anebo betonový. Je dobré v tomto zohlednit stávající podobu a architekturu zahrady.
 

Bazén vám může postavit i firma

Druhou možností, jak postavit bazén, je oslovení specializované firmy. Oproti stavbě svépomocí je vše výrazně jednodušší a na vás závisí pouze výběr bazénu - rozměry, umístění, případně bude-li mít oválný, kruhový či atypický tvar.  O vše ostatní je postaráno. Nejčastěji se pak takto realizují zapuštěné bazény, které jsou na stavbu a plánování celkově náročnější a vyžadují zkušenosti.  
 
 
Stejně tak je ale možné, abyste si například zajistili některé dílčí práce sami - příprava jámy pro osazení, následné zahrnutí a úprava okolního terénu. Úkolem firmy tak bude bazén jenom usadit a napojit. Ideální kompromis pokud chcete ušetřit část peněz a řadu jiných starostí, ale zároveň mít jistotu, že dostanete profesionálně postavený a kvalitní bazén. 
 
 

Kupte si a postavte si bazén zcela sami

Třetí a stále oblíbenější variantou je koupě hotového řešení - bazénové stavebnice. Jedná se výhradně o nadzemní bazény menších až středních rozměrů, která relativně rychle a snadno sestavíte svépomocí. Výhodou je nižší pořizovací cena, která začíná už na pouhých několika tisících, v případě větších bazénu pak maximálně v řádech desetitisíců korun.
 
Samotný takto koupený bazén je obvykle složený ze dvou hlavních částí, a to obvodové stěny a vnitřní plachty. Nejlepší možnosti na trhu jsou poté bazény samonosné – ty jsou dodávané jako jeden celek. Stačí nafouknout obvodový lem, napustit je vodou a již se sami vytvarují do požadované podoby - a  jsou prakticky okamžitě připraveny ke koupání.
 
Klasická podoba koupeného bazénu je spojena s jednoduchou montáží obvodové stěny, vyrovnáním podlahy bazénu a následně s aplikací plachty. I zde pak stačí bazén už jen napustit a máte hotovo. 
 
Realizace je jednoduchá, jednotlivé prvky a spojovací materiály jsou součástí balení, doba montáže se tak pohybuje v řádu hodin. U větších modelů je pak otázkou jednoho cca. dne. Nezapomínejme také na to, že i takto řešený nadzemní bazén lze v případě potřeby částečně umístit do země, pokud budou stěny dostatečným způsobem zpevněny. 


Nejprodávanějšíz kategorie bazény na Hobbytec.cz

Bazén 300 x 76 včetně kartušové filtrace, aktuálně za 2 570 Kč
Kvalitní nadzemní bazén s nafukovacím prstencem, stěny z odolného materiálu. Kartušová bazénová filtrace a spojovací hadice součástí balení. 






Bazén Florida 3,66x0,99 m + KF M1, aktuálně za 8 049 Kč
Velmi oblíbený nadzemní bazén s pevnou konstrukcí a snadnou montáží, díky které si můžete už za 30 minut od sestavebí užívat první koupání. Bazén je vybaven kartušovou filtrací.