MagazínJak pečovat o zahradní nábytek

zpravidla nakupujeme tak, aby nám sloužil po dlouhá léta. K tomu nám stačí velmi málo - správně o něj pečovat. My vám poradíme, jak na to.

Zahradní nábytek zpravidla nakupujeme tak, aby nám sloužil po dlouhá léta. K tomu nám stačí velmi málo - správně o něj pečovat. My vám poradíme, jak na to. 
 

Péče o zahradní nábytek

Nábytek kovový nebo hliníkový nevyžaduje zpravidla žádnou složitou údržbu. Jednoduchou údržbu vyžadují také vyplétané plasty. Stačí je otřít vlhkým hadrem a aplikovat speciální čistič. Pomůže odstranit mastnotu, větší nečistoty, olej, saze i otisky prstů. 
 
Největší údržbu vyžaduje nábytek z masivu. Je potřeba použít speciální čistič dřeva, poté je nutné jej ošetřit lakem nebo lazurou. O masivní nábytek pečujte takto na jaře i na podzim. Prodloužíte tak jeho životnost. 
 
Oleje, laky a lazury na dřevo je vhodné vybírat podle typu dřeva. Na exotické dřeviny jako je teak, eukalyptus a mahagon i na evropské dřeviny se hodí oleje. Přírodní přípravky se vpijí do dřeva a chrání jej před UV zářením.
 
Nábytek z ratanu nevystavujte teplotám nad 40 stupňů Celsia a v zimě pod 0. V mrazu může nábytek křehnout a snadno praskat. 
 

Teakový nábytek

Teakový nábytek vyžaduje náročnější péči. Máte-li rádi patinu, pak není potřebná jeho údržba. Medová barva se časem mění na stříbrnou. Pokud dáváte přednost původnímu zbarvení, pak používejte na údržbu teakový olej. Povrch nábytku je potřeba obrousit, poté aplikujte vrstvu oleje. Moderní přípravky dodají nábytku příjemný vzhled a zároveň jej ochrání. 
 
Na zahradní nábytek působí slunce, vítr, déšť i sníh. Je proto o něj náležitě pečovat.  V zimě především dřevěný nábytek uskladněte a chraňte před mrazem a sněhem. Není vhodné dávat jej do příliš teplých a suchých prostor, naopak se hodí garáže či zimní zahrady, přístřešky, půdy nebo sklepy.