MagazínDobrý kompost pěstitel ocení

Kdo má zahradu, musí neustále řešit otázku, kam s ním. S bio odpadem. Nikdo nechce mít na zahradě nevzhledné hromady tlejících organických zbytků a tak je nejlepší řešení kompostovat.

11.8.2017
 
Kdo má zahradu, musí neustále řešit otázku, kam s ním. S bio odpadem. Nikdo nechce mít na zahradě nevzhledné hromady tlejících organických zbytků a tak je nejlepší řešení kompostovat.
 

V čem kompostovat

Samozřejmě v kompostéru. Jestliže máme menší pozemek se sousedy v bezprostřední blízkosti, je vhodnější kompostovat v uzavřeném plastovém kompostéru. Kompostér z plastu uchrání okolí od zápachu. Je s ním snadná manipulace a podle potřeby jej lze přemístit na vhodnější místo. Je však potřeba dodržovat zásady správného kompostování, aby docházelo k žádoucímu rozkladu organických zbytků.
 

Větší pozemek více materiálů

Jestliže máme větší zahradu, máme i více bio odpadu. V takovém případě je vhodný kovový kompostér. Je vhodné, aby kompostér z kovu měl antikorozní úpravu. Výhodou tohoto typu kompostéru je, že lze pořídit i vícero zásobníků a jejich propojením lze kompostovat velmi efektivně veškerý bio odpad ze zahrady i domácnosti.
 

Místo vhodné pro kompostér

Ať máme kompostér plastový nebo kovový je dobré, aby nestál na přímém slunci. I když je k rozkladu teplo potřebné, je vhodnější polostín nebo stín. Intenzivní teplo kompost rychle vysuší a tím se zpomaluje rozkladný proces. Kolem kompostéru je dobré ponechat dostatek místa, aby se s humusem dobře manipulovalo.
 

Co se hodí zkompostovat

Zkompostovat můžeme většinu odpadů z domácnosti. Jde zejména o zeleninové a ovocné zbytky, ale i čajové sáčky, kávovou sedlinu, mléčné výrobky, lepenku, papírové ručníky, apod. Ze zahrady lze zkompostovat téměř cokoliv. Piliny, drobné větve, posečenou trávu, seno, plevelnaté rostliny, drny.
 

Co se do kompostéru nevhodí

Ať je kompostér jakéhokoliv typu je nevhodné dávat do něj cokoliv hořlavého, kosti, maso, tuky, nemocné rostliny, chemicky ošetřené materiály a zvířecí a lidské exkrementy.