MagazínCo nesmí chybět na každé zahradě

Přesně střižený trávník, bohatá skalka, okrasný plot nebo místo k odpočinku. Dokonalá zahrada je snem každého majitele domu. Důležitým prvkem jsou také stavby, které jsou funkční a elegantní zároveň. Jaké z nich kritéria splňují?

Pergola pro klidné chvíle, zahradní domek pro potřebné náčiní, psí bouda pro vašeho miláčka a přístřešek pro auta. Vybrali jsme 4 stavby, které oživí vaší zahradu svojí funkčností a zároveň mohou být i elegantním doplňkem.

1) Pergola

Pro odpočinek a relaxaci se skvěle hodí pergola. Ta se může stát pomyslným středobodem zahrady. Vybrat si můžete zastřešenou i nezastřešenou variantu. U druhého typu vám můžou stín dodat popínavé, okrasné rostliny. Tento typ stavby se hodí pro malé i velké plochy. Na výběr je ze dvou základních materiálů - hliníku a dřeva.

O rozdílech se můžete dočíst v našem minulém článku

2) Zahradní domek

Zejména u novostaveb často chybí suterén či sklep, kam by bylo možno odkládat nepotřebné věci a zahradnické náčiní. Vhodně zvolený zahradní domek vám poskytne navíc poskytne dostatek pracovního prostoru v případě deštivého počasí.

Velké zahradní domky mohou v dnešní době nahradit pokoje pro hosty. Aby vám domek sloužil dostatečně dlouhou dobu, je potřeba mít vyvýšenou nebo zaizolovanou podlahu proti vlhkosti. S pomocí okapu odvedete nežádoucí dešťovou vodu.

 

3) Psí bouda

Pohodlné místo pro přespání a úkryt v dešti ocení také váš pes. Psí bouda musí být rovněž vhodně izolovaná, aby v ní v zimě bylo dostatečné teplo a v létě příjemný chládek. Zvolit můžete model s krytou verandou, ze které může váš čtyřnohý miláček snadno pozorovat okolní dění. 

4) Přístřešek pro auto

Pro ty, kdo nemají možnost mít na pozemku garáž, případně mají více aut, se hodí také přístřešek pro auto. Pokud je proveden opravdu kvalitně může váš vůz ochránit před deštěm, sluncem i padajícími větvěmi. Na výběr je v dřevěné, ocelové i hliníkové variantě. Moderní přístřešky můžete opatřit solárním panelem, osvětlením či bočními stěnami. Více o tomto typu stavby v našem minulém článku.