MagazínVytvořte ze své zahrady moderní záležitost

Venkovní posezení je dnes standardem každé moderní zahrady. Přístřešek nebo pergola doplňuje tvář tohoto prostoru, díky své funkčnosti je neocenitelným pomocníkem.

Pergola je jedním ze základních doplňků dobře vedených zahrad již celá staletí. Ve starém Řecku a Římě se stavěly často bez střechy, kterou často nahrazovala vinná réva či jiné typy popínavých rostlin. Takto vytvořená provizorní střecha fungovala dobře jako štít proti silnému slunečnímu záření, méně pak už proti dešti.

Dřevěné pergoly

Při výrobě pergol jsou populární dva základní materiály - dřevo a hliník. Prvně zmíněný materiál je pro české zahrady stále typičtější a v tomto se případě se používá tzv. lepené dřevo. To má neocenitelnou odolnost proti povětrnostním podmínkám. 

Při stavbě dřevěné pergoly se nabízí dvě možnosti, a to nechat práci na odborníkovi nebo se spolehnout na vlastní síly. Pergola je jakási stavebnice a její montáž není složitá ani pro laika.  
 

 

Hliníkové pergoly

Hliníkové pergoly vynikají extrémní odolností. Zatímco dřevo, a to i to sebekvalitnější, časem stárne a je tedy nutné ho ošetřovat různými ochrannými nátěry, hliník je prakticky bezúdržbový.

Při správném uchycení do země nebo k domu je takováto pergola v našich klimatických podmínkách prakticky nezničitelná. Nepoškodí ji voda, slunce ani vítr. Stejně jako u dřevěných typů, ani s výrobou hliníkových pergol se nemusíte zabývat. Stačí si konstrukci objednat a dohodnout se s námi na termínu montáže. Samotná montáž je obvykle záležitostí několika málo hodin, zvláště pak s naším zkušeným týmem.