MagazínNemyslete velkolepě a budete bez starostí

Přístřešky na auto začínají být více populární než tradiční garáže. Jejich popularita tkví především ve vzhledu a nízkých nákladech při pořizování. Navíc jsou schopné ochránit vozidlo před nepřízní počasí, stejně jako tradiční garáž. Je ale možné si takový přístřešek postavit kdekoliv a kdykoliv bez stavebního povolení?

Co je to přístřešek na auto?

Ještě předtím než se podíváme na stavební povolení, je třeba si definovat, o co se vlastně jedná. Přístřešek na auta, známý také jako kryté garážové stání, je jednoduchá konstrukce, která je buď samonosná nebo připojená ke zdi domu. Slouží jako úkryt pro jeden či více vozidel před deštěm, sněhem či agresivním slunečním zářením. Jedná se o otevřenou stavbu, proto primárně neposkytuje ochranu před zloději, případně různými vandaly. Vzhledově připomíná pergolu, která v některých případech také může fungovat jako přístřešek pro vozidla. Rovněž se vyrábí z obdobných surovin – dřeva, oceli či hliníku.

Myslete na přístřešek u novostavby

Tím nejjednodušším způsobem je nechat ho postavit rovnou s domem. Pokud bude ve stavebních plánech zahrnuto i zastřešení pro vůz, nemusíte se trápit, zda musí být stavební povolení na přístřešek pro auta. To si jednoduše vyřídíte i s povolením pro stavbu domu. Pokud však neplánujete stavbu ani rozsáhlejší renovaci domu, budete se muset tímto problémem začít zabývat trochu více.

Povolení obvykle není potřeba

Chcete-li si postavit přístřešek u své chatky nebo rodinného domku, ve většině případů stavební povolení na přístřešek pro auto dle nového stavebního zákona nebudete potřebovat. Ovšem návštěvě úřadu se stejně nevyhnete. Mnoho lidí si stále myslí, že když plánují vybudovat konstrukci, která je menší než 25 m2 a není vyšší než 5 m, nemusí se o stavební úřad starat. To však není pravda.

Takováto stavba musí splňovat i další parametry. Nesmí sloužit pro chov zvířat, skladování různých hořlavých ani dalších chemických nebo radioaktivních látek. Před vybudováním i takovéto menší konstrukce je dle zákona nutné navštívit příslušný stavební úřad a požádat o územní souhlas, jehož získání je obvykle formalitou a nejedná se o tak složitý a zdlouhavý proces jako u stavebního povolení. Udělat se to však musí.

Strasti s povolením

Na otázku „potrebuji stavebni povoleni na stavbu prostresku pro auto“ jsme v minulém odstavci neodpověděli zcela. U běžného přístřešku, ať už se jedná o prefabrikát z obchodu nebo svépomoci postavenou konstrukci, to nutné v naprosté většině případů není. Tyto stavby totiž nejsou většinou příliš velké.

Stavební povolení na přístřešek pro auto 2018 budete potřebovat v případě, že konstrukce bude mít více než jedno patro, bude obsahovat obytné nebo hygienické prostory, bude zabírat více než 25 m2 zastavěné plochy a přesáhne výšku 5 m.

Velikost plochy

Přístřešek pro auto je krokem správným směrem. Nenabídne sice takovou ochranu pro váš vůz jako garáž, ale je levnější a atraktivnější. Pokud si nebudete chtít postavit u domu nějaké monstrum s dalšími příslušenstvími, nebudete potřebovat stavební povolení na venkovní prístřešek pro auta na stání. Je potřeba myslet také na velikost zastavěné plochy. Čím větší objekt budete chtít vybudovat, tím je vyšší šance, že vám ho neschválí, jelikož překročíte normu.

Zde záleží hlavně na územním plánu obce. V některých lokalitách vám povolí zastavět až 50% plochy, v jiných budete rádi za 30%. Proto je nutné si tyto informace před započetím stavby přístřešku, ale i jiných obdobných konstrukcí, zjistit.