MagazínJak připravit zahradu na další sezónu

Léto a poslední rozkvetlé květiny jsou dávno pryč a zahrada se chystá na zimní spánek. Pro vás však nastává doba, kdy je třeba si uvědomit plány na další sezónu. Podzim je ideální dobou dá zahradu po náročném období do pucu. Plody vaší práce se vám pak vrátí následující jaro dvojnásobně.

Po sklizni letní úrody se mohou zdát podzimní práce trochu nudné, ale je dobré je neopomíjet a zahradu na zimu jak se patří připravit. Nejprve je potřeba odstranit ze zahrady zbytky rostlin. Nezapomínejte na skleník i ten je potřeba řádně vyčistit. Pak přijde na řadu rytí. Tím se provzdušní půda a mráz ji pročistí a zbaví množství plevelnatých rostlin.

Hnojení zahrady

Současně s rytím můžeme přidávat do zeminy chlévskou mrvu nebo vyzrálý humus z kompostéru. Tím také kompostér uvolníme pro ukládání zbytků rostlin, spadaného listí a větví z ořezaných stromů a keřů. Na podzim přihnojujeme půdu draselnými a fosforečnými hnojivy. Avšak pozor někdy méně znamená více. Dbejte na návody přiložené k hnojivům a nehnojte víc než je žádoucí.

Péče o travnaté plochy

Trávník na podzim zkraťte rotační sekačkou a zbavte mechů. K tomu nejlepší nástroj k jemnému narušení travních drnů je provzdušňovač. Ten zabezpečí dostatečný přísun vzduchu a živin ke kořenům travních stébel. I na trávník je vhodné použít speciální podzimní travní hnojivo.

Hrabání listí

Každý, kdo má na zahradě stromy se v říjnu a listopadu potýká se záplavou spadaných listů. Ty je vhodné shrabat nebo lépe sesbírat pomocí zahradního vysavače. Listí pak lze vložit do kompostéru nebo z něj vytvořit listovku, což je kvalitní humus v bio kvalitě.

Skleníky

Také skleník, fóliovník i pařeniště vyžadují podzimní úklid. Ve skleníku a fóliovníku je potřeba zrýt půdu, odstranit zbytky rostlin a zeminu vhodně přihnojit. Je také vhodný čas k případným opravám konstrukcí a výměně skel, fólie nebo polykarbonátu. Z pařeniště je dobré vyvést veškerý obsah, aby jeho jáma mohla dostatečně promrznout a byla připravena na brzké jarní pěstění.

Prohlédnout více z kategorie Zahrada