MagazínCesta k pasivnímu bydlení. Šetřete přírodu

Co je pasivní dům? Jedná se o stavbu, která nepotřebuje aktivní topný systém. Teplo čerpá z vnitřních zdrojů tepla, slunečního záření a vnitra povrchu země. Oproti klasickému domu má až o 90 % nižší energetickou náročnost. Pojďme se na jednotlivé vlastnosti podívat podrobněji.

Pasivní dům funguje jako eskymácké iglů. Jednoduchý tvar, žádné přebytečné prvky a k vytápění slouží především vlastní zdroje. Tento typ stavby definuje roční spotřeba tepla 5 - 15 kW/m². 

Pasivní a nízkoenergetické domy

Oba domy lze postavit ze stejného materiálu a nemusí se lišit ani vzhledově. Rozdíl tkví především v roční energetické náročnost. Pasivní dům musí splňovat daleko vyšší nároky na zateplení. Odizolované musí být základy a další prvky. Jednotlivé otvorové výplně pak disponují absolutní vzduchotěsností. 

Jelikož pasivní dům využívá především vlastních zdrojů tepla, musíme tomu přizpůsobit každodenní návyky. Interiér je neustále nutné udržovat v příjemné teplotě. Větrání okny a dveřmi není příliš na místě. 

Architektonické požadavky

Velkou roli při plánování pasivního domu sehrává osazení domu na pozemek, umístění na světové strany, členitost stavby a její dispozice. Tvar by měl být co nejvíce kompaktní a nejjednodušší. Teplo musí snadno cirkulovat všemi místnostmi. Takový dům lze obohatit o venkovní obložení a další zahradní stavby jako je zimní zahrada či pergola. V tomto směru rozhodují samotné projekty pasivních domů. Ty dokáží prodloužit životnost domu o další léta. 

Použité technologie 

Základem pasivního domu se stává rekuperace vzduchu. Ta celý prostor zbavuje problémů s větráním, čímž nedochází k tepelným ztrátám. Celý systém efektivně čistí ovzduší od nečistot a prachu. To vše podporuje dobrý zdravotní stav celé rodiny. 

Při velmi nízkých teplotách má i pasivní dům své nároky. Je možné ho obohatit o menší zdroj tepla, který bude sloužit i pro ohřev užitkové vody. Může se jednat o solární sestavu a tepelné čerpadlo. To vše se dá kombinovat s elektřinou vyrobenou ze slunečního záření - fotovoltaikou. 

Další doplňky 

Pasivní dům musí disponovat dokonalou tepelně technickou obálkou z kvalitní konstrukce, a to společně s izolačním trojsklem, solárními panely, rekuperací, případně tepelným čerpadlem kvůli dosažení nízkoenergetického standardu. Právě tyto technologie a jejich správně navržené kombinace vytváří pasivní vlastnosti. 

Sendvičová konstrukce 

Při výstavbě pasivních domů je nejčastěji využíváno systému SIP. Tato technologie splňuje povětrnostní, tepelnětechnické a statické podmínky. Životnost konstrukce je 100 let a svými vlastnostmi umožňuje absolutní variabilitu při plánování jednotlivých prvků. Další rekonstrukce stavby, rozvody elektra a změny dispozic nejsou žádný problém. Vše zařídíme za vás. Vyberte si ze široké nabídky našich dřevostaveb a my vám postavíme pasivní dům na klíč

Více o technologii SIP panelů se dozvíte v našem minulém článku

Citace Normy ČSN 73 0540 o Tepelné ochraně budov

"Pasivní domy jsou budovy s roční měrnou potřebou tepla na vytápění nepřesahující 15 kWh/(m²a). Takto nízkou energetickou potřebu budovy lze krýt bez použití obvyklé otopné soustavy, pouze se systémem nuceného větrání obsahujícím účinné zpětné získávání tepla z odváděného vzduchu (rekuperací) a malé zařízení pro dohřev vzduchu v období velmi nízkých venkovních teplot. Navíc musí být dosaženo návrhových teplot vnitřního vzduchu po provozní přestávce v přiměřené (a v projektové dokumentaci uvedené) době. Současně nemá u těchto budov celkové množství primární energie spojené s provozem budovy (vytápění, ohřev TUV a elektrická energie pro spotřebiče) překračovat hodnotu 120 kWh/(m²a)."