MagazínZdravotní benefity zimní zahrady

Věděli jste, že zimní zahrada prospívá vašemu zdraví? Kromě všech funkčních vlastností má také blahodárné účinky na tělo, mysl a náladu. A v čem se její kouzlo skrývá?

Za vše může přirozené světlo. Jeho efekt na naše zdraví je velmi pozitivní. A v zimní zahradě můžeme v jeho společnosti trávit celé dny. Prosklené stěny nám ho zajistí dostatek. Zároveň nás chrání před nepříznivým počasí.

Dobrá nálada v zimní zahradě

Přirozené světlo má kladný vliv na krevní tlak, naši náladu a zvyšuje přítomnost vitamínu D. Ale jedno po druhém.

Nízký krevní tlak

Dle vědeckých studií provedených v minulých deseti letech se zjistilo, že dostatek slunečního záření může snižovat krevní tlak. Důvodem je látka oxid dusnatý, který kromě jiného zajišťuje rozšiřování cév. Přirozené světlo způsobuje jeho uvolňování, a tedy snižování tlaku. Dle výsledků není účinek příliš velký, ovšem u lidí s vysokým tlakem se může projevit výrazněji.

Většina z nás se však bojí vystavovat přímému kontaktu se sluníčkem, a to z důvodu potenciální rakoviny kůže. Zimní zahrada nás však může před slunečním zářením ochránit. Stačí zvolit polykarbonátové zastřešení, či bioklimatickou zimní zahradu

Lepší nálada

Serotonin je známý jako hormon dobré nálady. A jeho dostatek zajišťuje právě přirozené světlo. Serotonin přenáší vzruchy v nervové tkáni, ovlivňuje paměť a povzbuzuje správné trávení. Jeho nedostatek naopak končí v migréně a spánkových poruchách.

Vitamín D

Další látka, která klesá a roste s přirozeným světlem, je vitamín D. Jeho role v našem těle je významná, kdy podporuje zdravé kosti, zuby, imunitní systém, nervovou soustavu, kardiovaskulární systém a mnoho dalšího. Kromě toho jeho nedostatek opět nepomáhá dobré náladě.

Najděte si své šťastné místo

Kromě fyzického zdraví má zimní zahrada vliv na psychiku jednotlivce. S ní získáváme další místnost v domácnosti, která může splnit naše sny. Navíc jsme neustále v obklopení přírody a na čerstvém vzduchu. Co můžeme získat?

Domácí posilovna. Ranní protažení s výhledem do zahrady je k nezaplacení. Navíc stačí otevřít boční stěny a při józe splynete s přírodou.

Odpočinková čtenárna. Nedělní odpoledne je možné strávit zcela sám v prosvětlené zimní zahradě.

Zábavní místnost. Zimní zahrada je jako stvořená pro posezení s přáteli či rodinou. Kromě večírků je zde romantické pořádat promítání oblíbených filmů.

Dětský koutek. V interiéru domácnosti se nachází spousta doplňků, které nechceme vidět spadnout na zem. Zimní zahrada snese i rozpustilé chování dětí.

Botanická zahrada. Zimní zahrada je jak stvořená pro pěstování květin. Dostatek světla, větrací systém a dostatek místa. Své choutky zde uspokojí i nároční botanici.

Celý den v zimní zahradě

Zkuste se v zimní zahradě opravdu zabydlet a trávit tam většinu času. Účinky vás překvapí. Přítomnost přirozeného světla vám zajistí dobrou náladu a sníží stres na minimum. Zkuste zde strávit noc. Západ slunce a nástup noci nastaví přirozený cirkadiánní rytmus.