MagazínZazimování zahrada - příprava terénu

Dle nejnovějších předpovědí si můžeme užívat poslední teplé dny v roce. V tuto chvíli tak nastává ten nejlepší čas na zazimovaní zahrady. V příštích týdnech má teplota v noci klesnout pod nulu, a tak není důvod otálet. Jak na to?

Aby zahrada byla připravená na jaře rozkvést všemi barvami, je nutné ji před zimou svědomitě uklidit. Kvalitní péči pak můžeme rozdělit do několika kroků.

1) Úklid listí

Předtím než se vrhneme na úpravu trávníku, je nutné jeho povrch dokonale zbavit všeho, co tam nepatří. Spadané listí a větve stromů mohou udělat hezkou neplechu. Malý pozemek zvládnete s osvědčenými hráběmi, na větší plochu je dobré využít pomocníka v podobě zahradního foukače a vysavače. Ten vám pomůže nejen s listím, ale také s dalšími nečistotami.

Vysavač je zároveň vhodný, pokud hodláte sesbíraný materiál použití pro kompost. Pomocí něho totiž jednoduše vše snadno sesbíráte do pytle. Jedná se o doporučený proces, přes zimu si tak můžete vytvořit kvalitní humus, kterou použijete na jarní hnojení.

2) Poslední střih

S prvními mrazíky přestává tráva a růst. V tuto chvíli nastává čas na poslední posekání. Nedoporučuje se přitom volit úplně nejnižší stupeň, bohatě postačí výška kolem 5 centimetrů. Tráva v následujících dnech bude ještě schopna sesbírat poslední zbytky slunečných paprsků a zůstane tak déle zelená.

Celou plochu je pak dobré ještě posílit vhodným hnojivem dobré kvality a provzdušnit vertikutátorem, aby se vláha dostala až ke stéblům. Sekačka odvedla svoji práci a nyní je nutné se postarat také o ni. Vyčistěte všechny její části, vypusťte benzín a opravte, co je třeba.

3) Úprava stromů a keřů

Nyní přichází čas na využití plotostřihů a zahradních nůžek. Ty vám pomohou při kultivaci ovocných stromů a živého plotu. Je nutné se postarat o uschlé a zlomené větve. Ty lze následně opět využít jako základu pro budoucí kompost. Dejte však pozor na velké a tlusté části, ty do kompostéru nepatří. Řešení je jednoduché. Stačí je rozdrtit na menší kusy. 

4) Uskladnění zahradních pomocníků

Zahradní nářadí jako sekačka, vertikutátor, vysavač a další je nutné na zimu chránit před nepříznivým počasím. Jelikož je na následujících pár měsíců nebudeme potřebovat, v garáží by tak zbytečně zabíraly místo. Ideální variantou je zahradní domek, ať už v dřevěném nebo plechovém provedení. 
 
Podívejte se na nabídku zahradních domků