MagazínZaložení zahrady u dřevostavby

Po realizaci hlavních částí mobilního domu nastává čas naplánovat podobu, rozměry a celkový kolorit zahrady. Jedná se o důležitou součást, která dá ráz celému místo. Důležité je myslet především na účel, nepodceňte přitom preference všech členů rodiny.

Mobilní dům je vytvořen z přírodních materiálů a tenhle jeho odkaz se musí promítnout i do okolí. Zahrada tak není pouze místem pro odpočinek, ale také výrazný estetický prvek. A takto k ní musíme přistupovat. Pokud si vše dobře naplánujeme, vytvoříme místo, o kterém se bude mluvit.
 

Styl zahrady

Podoba zahrady by měla korespondovat se stylem domu. Společně tvoří jeden celek. Jako první musíme zohlednit rozměry a svahovitost terénu. Na základě nich pak myslíme na výběr rostlin a dalších doplňků. Samozřejmě nesmíme zapomínat také na volný prostor pro dětské hrátky a případně budoucí využití.

Stavby tvoří ráz a funkčnost

Výběr zahradních staveb a jejich provedení je dnes prakticky neomezený. Styl, rozměry a materiál opět volíme dle našich preferencí a prostorových možnostech. K dřevostavbě perfektně zapadne hliníková pergola, která nabídne posezení za silných dešťů i slunečních paprsků. Pokud toužíme prodloužit chvíle na zahradě až do pozdních podzimních večerů, je ideální volbou sezónní zimní zahrada.

Terénní úpravy

Pokud máme rozvržení zahrady pečlivě naplánované s ohledem na všechny důležité aspekty, můžeme se pustit do realizace samotné. Terénní práce pak patří mezi první kroky. Zaprvé je nutné zahradu uklidit. Všechny neplechy způsobené stavbou musíme odstranit. Vzniklé plevele úspěšně odstraníme herbicidy, nebo si můžeme pomoci odpovídající technikou.

Celou plochu je poté nutné upravit do žádoucích rozměrů a následně začít připravovat na výsadbu trávníků. Vítaným pomocníkem se v tomto případě stane kultivátor nebo provzdušňovač. Po několika týdnech odpočinku pak vše můžeme urovnat zahradním válcem.

Výsadba

Skladba rostlin by měla respektovat aktuální roční období. Vždy bychom měli na zahradě nalézt něco zajímavého. Na jaře nás potěší kvetoucí keře, na podzim uchvátí barvy listí a v zimě se můžeme kochat zasněženými jehličnany. V tomto případě se můžeme poradit se zahradním architektem.