MagazínZameteno před domem zahradním vysavačem

Podzimní měsíce jsou kouzelné svou zlatavou záplavou listí, ale když ta barevná nádhera začne sesychat a tlít na hromadě, už na ní tak hezký pohled není. Při úklidu listí si lze vystačit s kvalitními hráběmi, ale zahradní vysavač je vynikající pomocník, který nám práci nejen usnadní, ale i urychlí.

Zahradní vysavač je multifunkčním pomocníkem, který nejen kvalitně sklidí záplavu spadaného listí. Je také výborný i při úklidu pilin, prachu nebo sněhového prašanu. Nevhodný materiál jednoduše sfoukáte na jednu hromadu a vše pak lehce odklidíte.

Pohon zahradního vysavače

V dnešní době není problém pořídit si jakýkoliv zahradní stroj na benzínový, elektrický či akumulátorový pohon. Stejně tomu je i u zahradního vysavačd. Pokud máte menší zahradu, vystačíte si bohatě s tím elektrickým, ale pokud se navíc nechcete obtěžovat s přívodní šňůrou, je dobrou volbou akumulátorový pohon. Při úpravě větších ploch doporučujeme benzínový vysavač, je sice těžší, ale má vysoký výkon.

Kam s odpadem

Kvalitnější zahradní vysavače mají i funkci drcení, a tak se do sběrného vaku vejde větší množství materiálu. Rozdrcený biologický materiál je pak připraven ideálně k uložení do kompostéru. Nejkvalitnější kompost lze vytvořit z bukového listí. Naopak sem nepatří listí z břečťanu nebo listí napadené chorobami, škůdci a plísněmi. Je také potřeba počítat s tím, že některé druhy listí potřebují pro zkompostování delší čas. Jedná se například o listy ořešáku.

Na co se soustředit při nákupu

Při pořizování zahradního vysavače dbejte na to, aby vámi vybraný stroj měl dostatečně široký sací ústrojí. Vhodnější je kulatá trubice větší než 15cm. Jiný tvar nebo s menším průměrem se často ucpává sbíraným materiálem, zvlášť pokud je vlhký. Další uživatelskou výhodu lze spatřit v antivibračním systému.