MagazínZahradní trendy nové dekády

V době, kdy se člověk vydává směrem k přírodě, se zahrada stává stěžejním prvkem v domácnosti každého z nás. Její uspořádání, funkčnost a design jednotlivých prvků musí být navržen pro maximální pohodlí. Důraz je přitom kladen na originalitu a vlastní invenci. Řešení na míru představuje dnešní standard.

Trendy se budou stále více soustředit na soužití člověka s přírodou. A nejedná se pouze o přesun našich aktivit do venkovního prostoru. Stejně tak jednotlivé materiály použité pro zahradní stavby musí být v dokonalém souladu s okolní zelení. 

1) Obklopte se přírodou 

Zahrada slouží jako místo pro relax a odpočinek po dlouhých pracovních dní. Zelená barva uklidňuje. Nebojte se jejím efektem ještě více obklopit. Ideálním řešením je umístit volně stojící stavbu dále od domu či další zástavby. V tomto případě se může jednat o pergolu či zahradní domek. 

2) Vytvořte funkční místo 

Přesuňte část aktivit mimo dům. Kuchyně, jídelna či letní obývací pokoj se může nacházet mimo interiér. Opět vám v tomto směru pomohou zahradní stavby. Stále populárnější zimní zahrada nabízí možnost vytvořit prostor obyvatelný za každého počasí. Pod její střechou se tak dá trávit volný čas s rodinou i přáteli. 
 

3) Nebojte se vlivu moderního stylu 

Trocha urban stylu neuškodí. Vybírejte materiály, které vytvoří originální místo, budou šetrné k přírodě a ponesou v sobě otisk moderního designu. Hliník stále více dobíjí české zahrady. Jeho univerzalita zapadne do jakéhokoliv prostředí, aniž by narušila jeho kolorit. 

4) Originalita na míru 

Stejně jako v interiéru, tak i v exteriéru a jeho okolí vládne originalita a jedinečnost. Katalog je již minulostí, doba přeje vlastním nápadům a zakázkové výrobě. Nebojte se kombinovat zajímavé prvky a vytvářet atypická řešení. 
 

5) Decentní technologie 

Chytré funkce se začínají prosazovat i na místa, kde byste je ještě před pár lety nečekali. Pokud si pořídíte bioklimatickou pergolu, je možné prostřednictvím telefonu či tabletu ovládat její osvětlení nebo ozvučení. Zároveň lze automaticky řídit otočné lamely a chránit tak vnitřek před náhlými rozmary počasí.