MagazínZahradní domky a jak se v nich vyznat

Pojem zahradní domek je vcelku široký, dá se však rozdělit do různých kategorií, přestože mají všechny společné znaky. Zahradní domky můžeme rozdělit podle účelu a také podle konstrukčního a technického řešení.

Pojem zahradní domek je vcelku široký, dá se však rozdělit do různých kategorií, přestože mají všechny společné znaky. Zahradní domky můžeme rozdělit podle účelu a také podle konstrukčního a technického řešení.
 

Malé zahradní domky

Jednoduché, malé, zahradní domky se snadnou montáží jsou určeny zejména pro uskladnění zahradního nářadí a pomůcek vhodných k práci na zahradě, ve skleníku či zimní zahradě. Jde v podstatě o malý nářaďový domek, který by měl vzhledově ladit a vhodně doplňovat zahradu i obytný dům, nebo chatu.
 

Konstrukce nářaďového domku

Z konstrukčního hlediska jde většinou o mobilní stavbu, tzn., že nemá základovou desku a není pevně spojená se zemí. Je však doporučeno, aby kvůli stabilitě byla ukotvená na betonových patkách. Výhodou mobilního, nářaďového domku je, že pokud se rozhodneme, že jej chceme z praktických nebo estetických důvodů přesunout, je to snadno proveditelný úkon.

 

Nářaďové domky z plastu

Bývají ze stabilních hliníkových rámů, doplněných polykarbonátem. V těchto domcích bývá protiskluzová podlaha. Větrání v domku řeší ventilační okna. Klasických oken není zapotřebí. Střecha je totiž vyrobená z materiálu, který propouští světlo v dostatečné míře. A tak nám odpadá instalace elektřiny. Domky je pak vhodné doplnit příslušenstvím, které nám usnadní udržování pořádku v domku.

 

Nářaďové domky z plechu

Plechové zahradní domky bývají o něco větší než ty z odolných plastů. Konstrukce domků je tvořená ocelovým rámem, který zaručuje stabilitu zahradního domku. Plechy jsou z pozinkované oceli a jsou opatřeny pětivrstvým ochranným povlakem. Ten představuje vysokou ochranu proti mechanickému poškození, korozi a zároveň plech zpevňuje a nedochází k nežádoucím deformacím. Větrání je zajištěno ve štítu domku.

 

Nářaďové domky ze dřeva

Dřevo je osvědčený a oblíbený a stále žádaný materiál. Dřevěné zahradní domky, jsou vyráběny jako stavebnice, nejčastěji ze dřeva jehličnatých stromů. Z důvodu maximálního ukotvení dřevěného domku je potřeba, aby byl domek ustaven na betonovou, základovou desku. Ta zajistí stabilitu a zároveň dlouhou životnost domku.
 
Dřevěné zahradní domky jsou dobrou volbou, ale na rozdíl od dvou předchozích typů, je dobré pamatovat na nutné ošetřování povrchu dřeva.